Scholenbanden
SCHOOLJAAR 2021 – 2022
In Suriname hebben ze de voorbije weken verder gewerkt aan het thema “Gezond ontbijt”.
Op 8 mei stuurden ze allerlei zaken door die we graag delen op deze blog.
Zo hebben ze een enquête gehouden bij de leerlingen over hun ontbijt. Deze vragenlijst bestond uit 7 vragen.
1 Ontbijt je elke dag? Nooit / Af en toe / Altijd
2 Hoe laat eet je dan als je ontbijt?
3 Welk ontbijt kies je vaak? Brood met beleg / Eten kopen / Iets anders
4 Is er voldoende variatie in broodbeleg? Ja / Nee
5 Als je je ontbijt overslaat of laat eet, eet je dan meer, minder of normaal?
6 Als je ‘s morgens ontbijt, dan voel je je fit, slaperig of lomerig?
7 Als je niet ontbijt dan voel je je goed, duizelig of hoofdpijn?
Conclusie enquête
Na evaluatie van de gehouden enquête is gebleken dat de leerlingen niet consequent ontbijten. Een deel eet helemaal niet, een deel eet als er iets is en de rest eet gewoon als ze zin hebben. Na evaluatie zijn de leerlingen bewust geworden van niet of onregelmatig ontbijten. De leerlingen hebben wel aangegeven dat ze een verschil hadden opgemerkt na het ontbijten tijdens ons ontbijtproject.
Ze hebben aangegeven dat ze hun best gaan doen om thuis te ontbijten omdat ze een verschil hebben opgemerkt van wel en niet ontbijten.
Posterwedstrijd
In het Surinaams leerplan wordt de gezonde voeding bepaalt vanuit de voedingspiramide. De voedingspiramide bestaat uit 4 kleuren.
In de balken zijn producten aangegeven die we kunnen gebruiken.
Na deze informatie aan de klas te hebben gepresenteerd is er een klasse wedstrijd, waarbij de hele klas onder leiding van de klassevoogd een poster gaat ontwerpen. De klas is vrij in het uitkiezen van het materiaal. De poster moet een weergave zijn van een goede voeding in balans met een gezond lichaam en of gezonde geest. (format A3 vel) er mag ook wat tekst bij.
Beoordeling:
- Het moet voldoen aan de punten aangegeven in het thema
- Leesbare tekst
- Creativiteit
De posters worden beoordeeld door een kundige jury en geven de 3 winnende klassen aan die per klas een mooie prijs tegemoet mogen zien.
Een gezond lichaam en een gezonde geest
Een gezonde geest huist in een gezond lichaam
Een goede en juiste voeding is de bron voor energie, waardoor wij optimaal kunnen presteren. De juiste voedingsmiddelen zorgen voor vitaliteit van lichaam en geest.
Begin de dag met een gezond ontbijt:
Als de voeding met name het ontbijt gezond is, ben je zeker van een goede start van de dag. Je hebt dan voldoende positieve energie om de dag door te komen met een goede concentratie en denkvermogen.
Onze gezonde voeding voor de dag moet bestaan uit:
- Bouwstoffen – eiwitten
- Brandstoffen – vetten, zetmeel en suikers
- Beschermende stoffen – vitaminen en mineralen
Ze hoeven niet allemaal in één maaltijd voor te komen. Maar wel verdeeld over alle maaltijden van de hele dag.
De eiwitten
Zorgen voor onze bouwstoffen en komen het meest voor in dierlijke producten (vis, vlees, ei, etc).
Er zijn ook plantaardige producten die eiwitten hebben. Als we denken aan de voeding van vegetariërs (vb soja producten).
Zetmeel, vetten en suikers
Zetmeel, vetten en suikers leveren vooral energie om arbeid te kunnen verrichten of om je te kunnen concentreren tijdens de les. Producten met zetmeel – vetten en suikers moet je wel met mate gebruiken want die kunnen zorgen voor vet ophoping in het lichaam en zo worden mensen dan dikker.
Vitaminen en mineralen
Vitaminen en mineralen uit groenten en vruchten mogen wij voldoende gebruiken om voor te komen dat we ziek worden.
Onze leerlingen van de eerste graad namen deel aan “Kidz on Wheelz” in samenwerking met de gemeente Brakel op dinsdag 22 en woensdag 23 maart. Dit ging door op de parking van sporthal De Rijdt.
Cycling vlaanderen en Moev organiseerden een aantrekkelijk, uitdagend fietsparcours met allerlei hindernissen en gevarieerde activiteiten. In het parcours was er zowel aandacht voor amusement, veiligheid als fietsvaardigheid. Met deze deelname werd er gewerkt aan de eindtermen rond verkeersveiligheid. Dit fietsproject vonden de leerlingen een schot in de roos!
Dit project past perfect binnen ons thema die we hebben met onze partnerschool uit Suriname namelijk “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.
Op vrijdag 25 februari gaf onze stagiair dhr. Godin een sessie over Ergonomie aan onze leerlingen van het tweede jaar Economie en Organisatie. De leerkracht had een prachtige Powerpoint voorbereid en de leerlingen moesten over een aantal zaken nadenken en deze noteren op de blaadjes die de leerkracht voorzien had. Een interessante sessie voor de leerlingen!
Powerpoint: PRESENTATIE ERGONOMIE
In december hebben we in beide scholen een project gedaan rond het thema “Gezond ontbijt”. In beide scholen werd er een gezond ontbijt gemaakt door de leerlingen en daarvan werd beeldmateriaal doorgestuurd naar elkaar. Dit kadert in het thema die we gekozen hebben namelijk “Een gezonde geest in een gezond lichaam!”. Geniet van het beeldmateriaal!
SURINAME
De H.J de Vries school heeft o.l.v juf Jane samen met de leerlingen van de examenklas dit project uitgevoerd. De leerlingen hebben al eerder dit jaar tijdens de voedingslessen geleerd over gezonde voeding en met name een gezond ontbijt om de dag fris, goed en vol energie te starten.
Samenstelling van het ontbijt: klik hier
Filmpje: klik hier
BELGIË
We hebben het project “Gezond ontbijt” gedaan met onze leerlingen van 1OK! en 2OK! De leerlingen die OK (oriëntatieklas) volgen hebben nood aan individuele ondersteuning en houden van structuur. Ze leren liever al doende en via onze oriëntatieklas bieden we deze leerlingen onderwijs op maat aan. Zij worden stap voor stap begeleid. Onder begeleiding hebben zij een gezond ontbijt voorbereid (gezonde pannenkoeken, smoothies van banaan, fruitsla). Ze kregen ook uitleg over de voedingsdriehoek en het belang van gezonde voeding. De leerkrachten waren zeer tevreden over dit project!
Filmpje 1: klik hier
Filmpje 2: klik hier
Sinds dit schooljaar is er in Suriname een nieuw programma onderwijs. Dit leerprogramma heet iSTREAMS. iSTREAMS staat voor Innovation, Science, Technology, Reading, Engineering, Arts, Mathematics, Service. Innovation is doing new things. Leerprogramma iSTREAMS: klik hier
We stellen jullie graag voor aan Asmita Rajaram, de nieuwe Scholenbanden Coordinator. Asmita werkte als Education Advisor voor VVOB in Suriname en was ook werkzaam als Logistic Officer op het hoofdkantoor van VVOB.
Wij hebben Asmita reeds ontmoet en wensen haar alle succes toe in haar nieuwe functie!
Op 23 november 2021 hebben we nog eens een video-call gedaan met onze collega’s uit Suriname. Alle personeelsleden zijn gevaccineerd in Suriname en momenteel zijn de kinderen aan de beurt. Ongeveer de helft van hun leerlingen zijn reeds gevaccineerd. Het COVID-19 virus is goed onder controle in Suriname voor het ogenblik. Uiteraard is het ook daar nog niet voorbij!
We hebben overlegd over een aantal projecten die we zouden doen, zowel in Suriname als hier. Zo zullen we in december een ontbijtproject doen en volgend jaar zullen we werken aan een sportproject. Uiteraard zal alles over deze projecten verschijnen op onze blog. In onze partnerschool in Suriname zullen ze volgende week beginnen met het ontbijtproject.
Het was leuk om onze Surinaamse vrienden nog eens te horen. Laat ons hopen dat onze Scholenband terug goed vertrokken is en corona geen roet meer in het eten gooit.
SCHOOLJAAR 2020 – 2021
Op 29 april 2021 is onderstaand artikel verschenen in de nieuwsbrief van Scholenbanden en op de Facebookpagina van VVOB. Wij zijn heel fier op deze melding!
UITWISSELING TIJDENS DE COVID-19

Covid in België en in Suriname
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze collega Angela Van Broeckhoven directeur van HJ. Devriesschool. Zij vertelt hoe COVID 19 haar school in Suriname trof. Daarna kan je lezen hoe GO! Atheneum Brakel met de lessen moest omgaan tijdens deze pandemie en tot nu toe.
Angela vertelt: “In Suriname sloten de scholen vorig schooljaar vanaf 1 maart 2020 tot en met einde schooljaar 30 juni 2020. Er werd afstandonderwijs verzorgd. Het eindexamen werd deels afgelast. De leerlingen werden beoordeeld op cijfers van twee kwartalen. De eindexamenkandidaten kregen een klein zelf gemaakt geschenkje mee, zodat ze toch voelden dat ze geslaagd waren.
Dit schooljaar werd het schooljaar ingezet. Per klas mogen er maar 15 leerlingen. Dat betekent dat waar de klassen meer dan 15 leerlingen hebben, deze leerlingen om de ene week naar school komen of om de ene dag. De scholen moesten opnieuw sluiten vanaf 18/12/2020 en dit tot en met 22/02/2021. Vanaf 6/01/2021 werd er weer afstandsonderwijs verzorgd tot 22/02/2021. In de periode januari 2021 tot en met 22 februari 2021 hebben we met elkaar (Scholenband) samen uitgewisseld “wat eten we vandaag”. Zo hebben we ieders cultuur een beetje leren kennen voor wat de keuken betreft.
De schooldeuren werden weer geopend op 26 februari tot 31 maart 2021. De paasvakantie zou zijn vanaf 1 april tot 10 april 2021. De paasvakantie voor de Surinaamse leerlingen werd ingekort om de achterstand weg te werken. De examens einde schooljaar zullen normaal doorgaan. Nu blijkt dat er een derde golf is in Suriname, waardoor de schooldeuren nog steeds gesloten zijn. Vanaf 12 april wordt er weer afstandsonderwijs verzorgd tot heden. Intussen zijn in Suriname ook de Britse variant, de Manaus variant en de Afrikaanse variant. Ook blijkt dat er 4 kinderen besmet zijn.
Wat bekend is dat van de 9996 besmettingen, 9052 genezen zijn en 196 overleden zijn. Verder zijn er al ongeveer 35000 mensen gevaccineerd. Ook zijn de besmettingen deze keer veel; gemiddeld meer dan 50 personen. De ziekenhuizen raken vol. In Suriname is er nog steeds avondklok door de week vanaf 8.00 uur ‘s avonds , vrijdags vanaf 6.00 uur ‘s avonds en weekends hebben we lockdown. Bij overtreding deze keer zijn er boetes en de winkeliers kunnen hun vergunning verliezen.”
In GO! Atheneum Brakel werden vorig schooljaar de lessen op school ook tijdens de maand maart (13/3/2020) gestopt en vervangen door online lessen. De examens einde vorig schooljaar werden afgelast. Voor de laatstejaarsleerlingen werd wel een kleine officiële plechtigheid gehouden om hun diploma uit te reiken, maar wel zonder de ouders.
Dit schooljaar werd de herfstvakantie met 1 week verlengd omwille van het aantal toegenomen COVID-gevallen (van 2/11/2020 tot en met 15/11/2020). Na de herfstvakantie startte de 2de en 3de graad met slechts 50% lessen op school. De resterende dagen moesten deze leerlingen afstandsonderwijs volgen. Er werden in december van dit schooljaar een beperkt aantal examens afgelegd, namelijk vooral van de hoofdvakken. Dit was ongeveer een vijftal examens per klas. Ten gevolge van een toename van het aantal COVID-gevallen in onze school werd besloten om onze school een week te sluiten, namelijk van 23/10/2020 tot en met 30/10/2020. Dit was geen extra week vakantie, maar wel 100% afstandsleren. Alle leerlingen, dus ook die van de 1ste graad moesten thuis online lessen volgen.
Na de kerstvakantie kwamen de leerlingen van de 2de en 3de graad nog steeds voor 50% naar school, de rest van de week moesten ze afstandsonderwijs volgen. Dit systeem zou blijven aanhouden tot na de paasvakantie. De jongste leerlingen zijn dit schooljaar steeds 100% naar school geweest. Vanaf 8/2 voerde de minister van onderwijs een “afkoelingsweek” in. Tijdens deze week voor de krokusvakantie moesten de leerlingen online lessen volgen. Dit was geen extra week vakantie.
Vanaf maandag 29/3 werden in België de lessen opnieuw geschorst, er moesten dit keer geen lessen gevolgd worden, maar deze week werd wel gebruikt om leerlingen met achterstand bij te werken. Er werd gesproken van een “paaspauze”. Het is de bedoeling om vanaf 19/4 na de Paasvakantie alle leerlingen voor de volle 100% op school de lessen te laten volgen.
In België stierven al minstens 23000 mensen aan COVID, vooral oudere mensen. Intussen proberen we de derde golf onder controle te krijgen met nieuwe maatregelen, namelijk afspraken maken in niet-essentiële winkels, kapsalons opnieuw dicht, niet reizen naar het buitenland, … Hoe langer hoe meer mensen worden gevaccineerd in België. Bijna 26% van de volwassen bevolking (boven 18 jaar) heeft minstens 1 dosis van het vaccin gekregen. In België werden eerst de mensen in woonzorgcentra, bijvoorbeeld de rusthuizen, gevaccineerd, daarna de ouderen boven de 65 jaar en vervolgens de mensen met verhoogde risico’s omdat ze een ziekte hebben. Als alles volgens plan verloopt zal iedereen boven de 18 jaar aan de beurt komen vanaf juni. Alles hangt natuurlijk af van de mate waarin de vaccins geleverd worden en dit zorgde al wat voor vertraging in het vaccineren.
Er zijn een viertal soorten vaccins goedgekeurd: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen Pharmaceutica en Astrazenica. Dit laatste vaccin is al een aantal keer in de media ter sprake gekomen over mogelijke zeer zeldzame nevenwerkingen.
Gevorderde scholenband met HJ. Devriesschool Suriname
Onze samenwerking met de Surinaamse school loopt verder. We kozen samen een nieuw thema om rond te werken op het niveau van de leerlingen en van de leerkrachten.
Voor deze scholenband wordt het centrale thema “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Dit thema past bij duurzame ontwikkelingsdoelen als goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs en verantwoorde consumptie.
In het kader van wereldburgerschapseducatie zullen we de komende twee jaren uitwisselen met HJ. Devriesschool rond het verhogen van de mentale kracht en weerbaarheid van de leerlingen, uitwisseling van tools voor digitaal onderwijs en leren. Ook gezonde levenswijze, lichaamsbeweging, voeding, de coronacrisis, het afstandsleren komen aan bod.
Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan mediawijsheid, een gezonde en veilige schoolomgeving, gezonde en verantwoorde voeding, pestgedrag, spijbelen en nog veel meer. Om dit alles te bereiken zullen er projecten uitgewerkt worden tussen leerlingen en leerkrachten. We houden je in deze blog verder op de hoogte van de acties en de resultaten.
Uitwisselen maaltijden
FEBRUARI 2021: In Suriname is de school nog steeds gesloten, daarom zijn we op zoek gegaan naar iets om toch een bepaalde uitwisseling te doen. Zo is het idee ontstaan om foto’s te nemen van onze maaltijden en deze uit te wisselen via WhatsApp. De directeur van HJ De Vriesschool, Angela van Broekhoven, was hierop gekomen. Hieronder vinden jullie de foto’s terug alsook welk gerecht het is. Geniet van deze lekkernijen en begin maar te watertanden!
Kalkoenfilet met macaroni en truffel
Koude schotel
Kaasschotel
Tong (vis) met frietjes
Rijst, bladgroente (klaroen) met kip en tomaten
Fricandon (gehaktbrood) met krieken
Zuurkoolschotel
Moksi alesi (rijstschotel)
Koek en chocolate chip koekjes
WOK met kippeblokjes en zoetzure saus
Rijst met gebakken kandratikie (vis)
in een pittige saus en markoesa sap
Bamiesoep en cocoswater
Berkat (bamie, nasi, gele rijst, gekookt ei,
gele kip (kip gekookt in kokosmelk en kurkumma),
goedangan (groenten met kokos sambel), sambel aardappel
Bojo (Surinaamse cake, een veganistische versie
van de Surinaamse kokostaart)
Prei en stoemp (aardappelen met witte kool)
Balletjes in de tomatensaus, geraspte worteltjes en puree
Macaroni
Omwille van het coronavirus is de Scholenband met onze Surinaamse partnerschool momenteel moeilijk. Zowel bij hen als bij ons zijn het onzekere tijden en moeten we ons schikken naar de maatregelen die opgelegd worden. We wisselen regelmatig informatie uit met onze partnerschool via mail en WhatsApp. We zullen ook een nieuwe aanvraag indienen om onze Scholenband verder te zetten!
SCHOOLJAAR 2019 – 2020
In mei kregen we van Lisse Moons van Scholenband een mailtje met de vraag of ze ons enkele vragen mocht stellen over onze scholenband met Suriname en hoe wij deze in stand proberen te houden in deze bijzondere tijden.
Uiteraard waren wij onmiddellijk enthousiast om mee te werken!
De uitbraak van het COVID-19 virus en de daarbijhorende schoolsluitingen brachten een heleboel nieuwe uitdagingen met zich mee voor leerkrachten en schooldirecties wereldwijd. Kristof Vanslembrouck, leerkracht van GO! Atheneum Brakel vertelt ons hoe zijn school hiermee is omgegaan en hoe hun scholenband met HJ Devriesschool in Suriname een plaatsje kreeg in deze nieuwe realiteit.
INTERVIEW: KLIK HIER
We hebben ook een aantal documenten overgemaakt naar onze partnerschool. Op die manier konden zij wat inspiratie opdoen om de coronacrisis aan te pakken.
– Informatiebundel heropstart schoolteam: KLIK HIER
– Powerpoint Veilig op school: KLIK HIER
– Draaiboek overheid heropstart: KLIK HIER
Milieuproblematiek

In het kader van onze scholenband met H.J. De Vriesschool uit Suriname heeft leerkracht n.-c. zedenleer dhr. Beckers een aantal lessen gegeven over de milieuproblematiek. Het thema van onze uitwisseling met de Surinaamse school is namelijk het milieu vanuit een breed perspectief bekeken. In de lessen zedenleer zijn we op zoek gegaan naar de feiten van de opwarming van de aarde en ook naar mogelijke oplossingen. Het is net in die oplossingen dat Suriname om de hoek komt kijken. Tegelijk hebben we bepaalde klasgroepen ook op de hoogte gebracht van onze vorderingen van ons uitwisselingstraject met de Surinaamse school. Lees meer…

VVOB Suriname
Op de facebookpagina van VVOB Suriname verscheen het volgende bericht. Supertrots dat we hen mochten verwelkomen!
Persbericht
Het persbericht die we opgesteld hebben naar aanleiding van het bezoek van onze Surinaamse collega’s in september is online verschenen op Netwerk Brakel en NUUS.
Voorstelling van onze Scholenband
Op woensdag 13 november organiseerde VVOB in Oudenaarde een vorming / inspiratievoormiddag voor leerkrachten die actief zijn in een Scholenband. De bedoeling van zo’n vorming is (onder andere) dat leerkrachten van verschillende scholen er allerhande ideeën rond de scholenband met elkaar kunnen uitwisselen, met dit keer de focus op concrete activiteiten en het plannen van een bezoek.
Omdat wij al verschillende fijne activiteiten rond actuele, mondiale thema’s hebben gedaan, zoals het milieu, afval en klimaat, vroeg Emeline ons of wij het zagen om een korte presentatie te geven over onze Scholenband en onze activiteiten. Kurt en Kristof zijn daar naartoe gegaan, Kurt had een powerpoint gemaakt en Kristof demonstreerde de blog via een Chromebook.
We hadden het over de activiteiten en Emeline had gevraagd om het vooral over die activiteiten te hebben die aan de lessen gelinkt werden (spijbelen voor het klimaat, spreekexamen Frans, de leerlingen in Suriname die een lampenkap maakten, …). Op het einde van de presentatie kon iedereen nog vragen stellen.
Strip inzamel actie
Vorig schooljaar hebben wij op onze school een strip inzamelactie georganiseerd ten voordele van de bibliotheek van onze partnerschool. Begin november heeft de directeur, mevr. Angela van Broekhoven, ons laten weten dat de stripverhalen goed aangekomen zijn op hun school.
De verantwoordelijken van de bieb waren zeer blij en zijn onmiddellijk aan de slag gegaan. Samen met een aantal leerlingen hebben ze de stripverhalen gesorteerd en de verantwoordelijken zijn reeds begonnen met het registreren van de strips!
GO! Atheneum Brakel gastheer voor Suriname
Sinds enkele jaren heeft onze school een Scholenband met de H.J. Devriesschool uit Saramacca (Suriname). Eind september was onze school gastheer voor de directeur en 2 collega’s van onze partnerschool. Wij werken met hen interactief samen rond het thema “Milieu en afvalproblematiek”. Er was een boeiend en interessant programma opgesteld: zo hebben we onder andere een afvalverwerkingsbedrijf bezocht, workshops rond afvalpreventie georganiseerd, lessen bijgewoond, Ronse verkend, een optreden bijgewoond, kookworkshops georganiseerd, …
VERSLAG: KLIK HIER
FOTO’S: KLIK HIER
Schooljaar 2018 – 2019
Scholenbanden
Video call via WhatsApp
Op vrijdag 17 mei hebben we nog eens een video call gedaan met onze partnerschool. We hebben het gehad over hun kruidentuin die enorm veel groenten en kruiden oplevert, over de cook-out wedstrijd die doorging op hun school in april en de expositie over het thema milieu. Verder in deze blog vinden jullie beeldmateriaal over de kruidentuin, de wedstrijd en de expositie.
Daarnaast hebben we gesproken over de uitwisseling die zal doorgaan in september. Dan verwelkomen wij directeur Angela en de leerkrachten Jane en Roshni op onze school en zullen we een aantrekkelijk, leerrijk programma uitwerken. We gaan trachten te zorgen voor een unieke, boeiende ervaring! We zijn zeer tevreden over onze Scholenband!
Kruidentuin in Suriname
Begin december hebben we de eerste foto’s ontvangen van de voorbereidende werken van de kruidentuin die ze gingen aanleggen in onze partnerschool (die vind je terug verder in deze blog). Deze week hebben we fotomateriaal ontvangen van hun kruidentuin. Ze hebben reeds verschillende malen groenten en kruiden geoogst. Prachtig om dit te zien!!!
Foto’s van de kruidentuin in Suriname
Cook-out in Suriname
De Henri J de Vriesschool (LBO-School) heeft in samenwerking met O.N.S. school en de L.A. Sumonschool een cook out georganiseerd in verband met de paasvakantie op woensdag 17 april 2019. De cook out vond plaats op het terrein van de Henri J de Vriesschool te Von Freyburg in het district Saramacca.
Daarnaast had de HJ de Vriesschool een expositie over het thema milieu welke zij samen met haar scholenband in België heeft als thema. Uit petflessen en ander restmateriaal zijn verschillende items gemaakt. Hieronder vinden jullie het volledige verslag met fotomateriaal!
Cook-out en expositie over milieu in Suriname
Spijbelen voor het klimaat
In onze huidige Scholenband hebben we het thema “milieu” gekozen. We willen de leerlingen laten zien dat er over de hele wereld aandacht wordt geschonken aan het milieu. De milieuproblematiek is momenteel actueler dan ooit onder de Vlaamse jongeren hier in België. De klimaatmarsen die gedurende het ganse schooljaar reeds plaatsgevonden hebben in Brussel, de discussies over “Spijbelen voor het milieu”, … enorm interessant om dit eens onder de loep te nemen!
Vandaar dat we daar op ingespeeld hebben en een aantal leerlingen hebben een prachtig werk gemaakt. Mevr. De Pessemier begeleidde hen met raad en daad! Hieronder vind je het naslagwerkje. Wij hebben dit ook doorgestuurd naar onze partnerschool in Suriname.
Project in België: strip inzamelactie
Onze strip inzamelactie is een succes! We hebben verschillende tientallen strips ingezameld, gaande van Jommeke, Suske en Wiske, Kiekeboe tot FC De Kampioenen, De Rode Ridder en nog zoveel meer! We zijn enorm tevreden met dit resultaat.
Ondertussen weten we ook hoe we de strips in Suriname zullen krijgen. In september komen 3 collega’s van onze partnerschool op bezoek bij ons en zij zullen alles meenemen en versturen vanuit Amsterdam. Dit is een goedkope oplossing en bovendien zijn we dan zeker dat de strips op hun bestemming komen. Wij stockeren de strips nog even op onze school tot september!
Project in België: strip inzamelactie ten voordele van Suriname
Vanaf maandag 4 februari tot vrijdag 22 februari 2019 organiseert onze school een strip inzamelactie! Heb je nog oude stripverhalen liggen op je zolder, op je kamer of ergens anders? Help onze partnerschool in Suriname dan en geef de stripverhalen een nieuwe bestemming. U kan de strips gewoon binnenbrengen op het secretariaat. Wij zullen instaan voor de verzending naar Suriname.
Project in België: spreekexamen Frans
Begin december moesten de leerlingen van 3A hun spreekexamen afleggen bij mevr. De Clercq. Dit werd gelinkt aan onze Scholenband waarbij het thema “Milieu en afvalproblematiek” centraal staat. De leerlingen moesten een lokaal of nationaal probleem aankaarten met betrekking tot milieu en daar een creatieve oplossing voor bedenken. Deze oplossing moesten ze dan voorstellen aan de hand van een affiche en aan hun medeleerlingen toelichten in het Frans uiteraard.
Mevr. De Clercq was zeer tevreden met de creativiteit van haar leerlingen en ze stelden hun oplossing schitterend voor! De leerlingen vormden groepjes van 2 à 3 leerlingen. Zo was er bijvoorbeeld een groepje die een oplossing bedacht om het afval beter te sorteren op school en hoe we de school kunnen aansporen om minder plastic te gebruiken.
Hieronder vinden jullie alle affiches die de leerlingen ontworpen hebben. Speciale dank aan mevr. De Clercq om haar steentje bij te dragen aan onze Scholenband!
Project in Suriname: hergebruiken van afval
In het kader van ons thema “Milieu en afvalverwerking” heeft mevrouw Jane Melcherts begin december een leuk projectje gedaan tijdens de lessen creatieve vorming. Zo hebben de leerlingen tijdens deze lessen een lampenkap gemaakt met de onderkant van petflessen en deze met draadjes aan elkaar vastgemaakt. Hieronder kunt u het resultaat zien. Mooi gedaan!!!
Aanleggen kruidentuin in Suriname
Op vrijdag 7 december hebben we de eerste foto’s ontvangen van de voorbereidende werken van de kruidentuin die ze gaan aanleggen in de H.J. De Vriesschool. Meneer Edje en een leerling houden zich bezig met het plaatsen van walaba palen en nemen samen de maat. De andere leerlingen maken samen met meneer Djasidin de bedrading over de palen om schaduwgaas over te leggen. Meneer Edje en meneer Djasidin zijn de leerkrachten bouwkunde. Er wordt zowel schaduwgaas aan de bovenkant als aan de zijkant geplaatst. Dit wordt een mooie kruidentuin!
Ze zijn ontzettend goed bezig in Suriname, wij kijken altijd vol enthousiasme uit naar de foto’s. Via deze blog kunt u de vordering volgen van de kruidentuin!
Project in België: Opruimen speelplaats
Om onze speelplaats zo netjes mogelijk te houden, bestaat er bij ons een systeem waarbij de speelplaats opgeruimd wordt door de leerlingen. Er wordt een schema opgesteld voor 2 maanden door het secretariaat en iedere klas komt eens aan de beurt. Zo wordt dit een volledig schooljaar gedaan. Er is materiaal (grijpers en handschoenen) ter beschikking op het secretariaat. 2 maal per week wordt er een opruimbeurt gehouden, op maandag en donderdag! Dit gebeurt telkens na de middagpauze. Door het 2 maal per week te organiseren, heeft iedere klas maar een 15-tal minuutjes werk. De leerkracht die les geeft aan de klas, staat in voor de begeleiding van de leerlingen.
Op onze school vind je op verschillende plaatsen vuilnisbakken. Zo kan iedereen zijn afval deponeren zonder te ver te moeten stappen. De vuilnisbakken met een blauwe zak is voor het PMD-afval en diegene met een zwarte zak is voor het restafval. Zo wordt ons afval gesorteerd. De vuilnisbakken worden op regelmatige tijdstippen leeg gemaakt door onze werkmannen. Die ledigen het afval in grote containers.
Ook in de klassen staan er verschillende vuilnisbakken. Daar staan er ook vuilnisbakken waar enkel papier en karton mag ingegooid worden. Deze vuilnisbakken worden bijna dagelijks leeg gemaakt.
Om de twee weken worden deze containers geledigd door de vuilniskar.
VOORBEELD SCHEMA:
OPRUIMEN SPEELPLAATS |
||
Het opruimen van de speelplaats gebeurt |
||
De leerkracht(en) die dan les geven aan die klas(sen) staan in voor de begeleiding. |
||
DAG | KLAS(SEN) | LEERKRACHT(EN) |
Donderdag 11/10 | 5EM / 5EW | Mevr. De Pessemier |
Maandag 15/10 | 4O-IT / 4ELME / 4LOSP | Dhr. Beckers / Mevr. Vereycken |
Donderdag 18/10 | 5LM / 5LW | Dhr. Decrock |
Maandag 23/10 | 5AC-IT / 6AC-IT | Dhr. Demortier |
Donderdag 25/10 | 6ELME | Mevr. Delbarre |
Maandag 05/11 | 5MO / 5O&R / 6O&R | Dhr. Meersman / Mevr. Pandelaere |
Donderdag 08/11 | 6MO / 7IO | Dhr. Goeminne |
Maandag 12/11 | 6EM / 6HW | Mevr. Habay |
Donderdag 15/11 | 1A Wereldwijs | Mevr. Dewoyer |
Maandag 19/11 | 6LW / 6WW | Mevr. Spoden |
Op donderdag 15 november ben ik meegegaan met de klas 1A Wereldwijs die aan beurt was om te speelplaats op te ruimen.
Opruimen speelplaats door de klas 1A Wereldwijs (foto’s)
Video call via WhatsApp
Op vrijdag 19 oktober hebben we een video call gedaan met onze partnerschool. We hadden een gesprek met mevr. Angela van Broekhoven en mevr. Jane Melcherts. We hebben besproken wat er nog nodig was om ons eerste dossier af te ronden en hoe het stond met ons nieuwe ingediende dossier. Een paar dagen na ons gesprek kregen we trouwens het positieve nieuws dat ons nieuwe dossier goedgekeurd is door mevr. Emeline Lemmens van VVOB. We zijn enorm tevreden dat we onze Scholenband kunnen verderzetten.
Verder hadden we het ook over ons volgend project. In Suriname zijn ze reeds bezig met het aanleggen van een tuintje. Ons volgend project bestaat eruit om boeken te verzamelen die nuttig zijn voor onze Surinaamse partnerschool. We gaan nog uitzoeken op welke manier we deze boeken het makkelijkst in de H.J. De Vriesschool krijgen.
We kunnen ook al meegeven dat het de bedoeling is om in 2019 een aantal Surinaamse collega’s te mogen ontvangen op onze school en hun een beter beeld te geven van ons onderwijssysteem. Daarnaast zullen we ook een stukje van onze prachtige Vlaamse Ardennen en België in het algemeen laten zien. We kijken er reeds naar uit! Hopelijk kunnen wij hen dezelfde unieke ervaring geven als wij mogen ervaren hebben in Suriname!
Zwerfvuilactie
Dit schooljaar hebben wij met onze Scholenband gekozen voor het thema “Milieu en afvalverwerking” en onze leerlingen van 1OK! hebben reeds een projectje gedaan.
Op donderdag 4 oktober was het Werelddierendag en bracht mevrouw Bisback haar hondje Roy mee naar de klas 1OK!. Tijdens een wandeling aan de Rijdt gingen de leerlingen samen met Roy de strijd aan tegen zwerfvuil! Ze vulden twee volle zakken met afval! Gemeente Brakel is weer wat schoner gemaakt dankzij onze 1OK’ers!
Resultaat muurschilderij
Tijdens de zomervakantie, begin augustus, kregen we van onze Surinaamse collega’s een foto via onze WhatsApp-groep met het resultaat van de muurschilderij. Het resultaat is schitterend! Ze hebben dit fantastisch gedaan en verdienen een dikke pluim! Proficiat!
Belgische dag
In Suriname begint de vakantie pas op maandag 20 augustus. Hun vakantie duurt 6 weken. Op 27 juli hebben onze collega’s uit Suriname een Belgische dag gehouden met een Belgische cookout. Alle leerlingen kregen samen met hun klassevoogd een aantal Belgische ingrediënten en daarmee moesten ze aan de slag. Hun opdracht was om een Belgisch gerecht te maken. Er was een proefcommissie samengesteld en deze proefden alle gerechten! Het ziet er allemaal overheerlijk uit!
Schooljaar 2017 – 2018
Scholenbanden
Muurschilderij: stand van zaken
Op dinsdag 26 juni hebben we een aantal foto’s ontvangen van de muurschilderij. Het ziet er al schitterend uit, kijk maar naar onderstaande foto’s! De leerlingen en leerkrachten van de H.J. Devriesschool zijn fantastisch bezig aan dit project! Wij wensen hen nog veel succes met de verderzetting van de muurschilderij!
PERSBERICHT
Eind juni verscheen er een artikel in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van het bezoek die mevr. van Broekhoven gebracht heeft aan onze school.
GO! Atheneum versterkt verbroederingsband met Surinaamse school
Angela van Broekhoven, de directrice van de H.J. De Vriesschool in Saramacca (Suriname) heeft het GO! Atheneum Brakel bezocht. Beide scholen hebben al een tijd een verbroedering. Begin dit jaar zijn drie collega’s van het GO! Atheneum ook al naar Suriname geweest op werkbezoek. “Onze Surinaamse collega kwam in Brakel lessen bijwonen en werkmethodes ontdekken, de lokalen bezoeken, in de GIP-jury zetelen, de Vlaamse Ardennen ontdekken, typisch Belgische gerechten proeven zoals frietjes en Brusselse wafels en Gent verkennen. De relatie tussen beide scholen is nog hechter geworden. Activiteiten voor volgend schooljaar krijgen al wat vorm”, vertelt Kristof Vanslembrouck, opvoeder in de school.
Link: klik hier
Atheneum Brakel gastheer voor directeur uit Suriname
Van maandag 28 mei tot en met vrijdag 1 juni was onze school gastheer voor mevr. Angela van Broekhoven. Zij is de directeur van onze partnerschool H.J. De Vriesschool. Mevr. van Broekhoven en wijzelf waren heel tevreden over het bezoek. De relatie tussen beide scholen is hiermee hechter geworden. Het wederzijds begrip van de noden van onze scholen is groter geworden en activiteiten voor volgend schooljaar hebben al wat vorm gekregen.
Een uitgebreid verslag en beeldmateriaal kan je hier raadplegen!
VERSLAG WERKBEZOEK
KLIK HIER
Voorbereiding muurschilderij
Op vrijdag 1 juni hebben we van onze collega’s uit Suriname verschillende foto’s en een filmpje ontvangen betreffende de voorbereidende werken voor de muurschilderij. Meneer Edje en meneer Dundas coördineren de werken voor de muurschilderij samen met hun leerlingen. Onze collega’s zullen ons regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen. Wij wensen hen alvast veel succes en zijn ontzettend benieuwd naar het eindresultaat!
Op donderdag 31 mei verscheen op de facebookpagina van Netwerk Brakel volgend artikel:
Atheneum Brakel ontvangt directeur uit Suriname!
Atheneum Brakel heeft sinds enkele jaren een Scholenband met de H.J. De Vriesschool in Saramacca (Suriname). In januari zijn drie collega’s van de school op werkbezoek gegaan naar Suriname. Deze week is de directeur van de partnerschool op bezoek in Brakel. Er werd een volledig programma in elkaar gestoken zodat mevrouw van Broekhoven de school, de Vlaamse Ardennen en een stukje van België leert kennen. Zo woont ze een aantal lessen bij, krijgt ze een rondleiding op de school, ontdekt ze Gent, proeft ze Belgische wafels, neemt ze deel aan een kookworkshop met de leerlingen, bezoekt ze een frituur, …
Het is de eerste keer dat zij in Europa is. Ze is alvast enorm onder de indruk. Op woensdag is VVOB-medewerkster Emeline Lemmens ook langs geweest. VVOB is een organisatie die helpt bij het oprichten van een Scholenband.
Meer info over deze Scholenband vinden jullie op de schoolwebsite (www.atheneum-brakel.be) en dan gewoon doorklikken op de link van Scholenbanden.
Op de foto zie je van links naar rechts: dhr. Vanslembrouck, mevr. De Pessemier, directeur Angela van Broekhoven, directeur De Schepper en VVOB-medewerker Emeline Lemmens
Bezoek uit Suriname
Onze school ontvangt vanaf 28 mei tot 2 juni de directeur, Angela van Broekhoven, van onze Surinaamse partnerschool. Wij hebben voor Angela van Broekhoven een programma uitgewerkt waarbij ze zoveel mogelijk kan zien hoe wij als school werken met de leerlingen. H.J. De Vriesschool heeft ook ateliers en ook een afdeling vergelijkbaar met voeding-verzorging bij ons.
De laatste weken hebben we al onze tijd gestoken in het samenstellen van een leuk programma voor mevrouw van Broekhoven. Wij willen haar een even hartelijke ontvangst bezorgen als wij daar mogen ervaren hebben. Het programma is bijna definitief, hier en daar nog een paar details bijwerken. Wij kijken enorm uit naar de komst van Angela en zullen haar, naast de school, ook een stukje van België laten zien. Uiteraard zullen er foto’s op de blog komen!
Belgische dag in Suriname
Op donderdag 17 mei hebben ze in onze partnerschool een Belgische dag georganiseerd. Ze hebben verschillende Belgische lekkernijen gemaakt zoals wafels, frietjes, aardappelpuree, gegrilde kip en groentesalade (broccoli, bloemkool en wortelen met als garnituur tomaten en komkommer). Ze vonden het zeer lekker en smaakt naar meer! Onze Surinaamse collega’s hebben prachtige foto’s doorgestuurd! Onze Scholenband is echt een leuke samenwerking!
Muurschilderij
In maart kregen wij de vraag van onze partnerschool om een ontwerp te maken voor een muurschilderij. Ze hebben een muur van 2 meter op 6 meter waar zij een muurschilderij willen plaatsen waarin onze Scholenband zit verweven.
Eerst en vooral hebben we bij de leerlingen navraag gedaan hoe zij dit zien. We hebben al hun antwoorden gebundeld en daar dan aan de slag mee gegaan. Onze leerkracht Plastische Opvoeding, mevr. Bisback, heeft gezorgd voor de schets. Wij hebben haar alle elementen aangereikt en zij heeft dit verwerkt in een kleurrijke muurschilderij. Eind april (na de Paasvakantie) hebben we de schets doorgemaild naar onze collega’s in Suriname. De leerkrachten vonden het een zeer geslaagd, creatief ontwerp. Ze gaan nu aan de slag en zullen ons regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen.
UITLEG
De kleuren (regenboog) symboliseren de verschillende culturen die Suriname rijk is en dat die grenzeloos en zonder vooroordelen perfect samen kunnen leven! Uiteraard mocht de stralende zon niet ontbreken om het Surinaams klimaat en zalige temperatuur weer te geven. Het wolkje wil zeggen dat er wel plaats is voor een regenperiode! Het vele groen geeft de vruchtbaarheid en prachtige natuur weer. Een aantal typische zaken zijn hierbij de kokosnoot, palmboom, ananas en bloemen die talrijk aanwezig zijn in Suriname.
De vlaggen van België en Suriname geeft onze samenwerking en Scholenband weer. Daaronder vinden jullie spelende kinderen die zich amuseren. Geeft aan dat de jongeren kansen krijgen om zich te ontwikkelen! Uiteraard mochten onze schoolnamen niet ontbreken om onze Scholenband in de verf (letterlijk en figuurlijk) te zetten!
Langs Belgische zijde hebben we gekozen voor HET Belgische gerecht bij uitstek en dat zijn frietjes met mayonaise in een typische puntzak. Een dier dat je heel vaak vindt bij ons is een koe. Geeft een beetje onze industrie weer. Koeien worden in België gebruikt voor melk- en zuivelproducten en daarnaast ook voor de vleesindustrie! Het Atomium is één van de belangrijkste en bekendste monumenten van België. Het bevind zich in Brussel en is gebouwd in het kader van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958. Het stelt één elementaire cel zuiver ijzer voor. De boom stelt onze bossen voor. De groene heuveltjes weerspiegelen ons landschap. En dan specifiek het landschap van Brakel waar onze school gelegen is. Brakel ligt in de Vlaamse Ardennen, deze kenmerken zich vooral door heuvels met veel groen en bossen. In deze regio worden vele gewassen gekweekt zoals tarwe, maïs, gras en aardappelen. De lucht langs de zijde België is donkerblauw. Wij hebben een gematigd regenklimaat met zomers die aan de natte kant zijn maar zachte winters.
PERSBERICHT
In de laatste week van februari en begin maart verscheen in Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en De Beiaard online een artikel betreffende de uitwisselingsreis van onze school naar Suriname!
Suriname: het land van kleuren …
In januari zijn drie leerkrachten van het GO! Atheneum Brakel naar Suriname geweest om hun partnerschool, H.J. De Vriesschool in Saramacca, te bezoeken. Met deze Surinaamse school heeft GO! Atheneum Brakel sinds vorig schooljaar een Scholenband opgebouwd. De bedoeling is om de raakvlakken en diversiteit tussen beide scholen en hun culturen te ontdekken.
Deze uitwisseling in Suriname was een enorm, fantastisch, leerrijk avontuur. Suriname heeft veel te bieden. De leerkrachten blikken met een schitterend gevoel terug op deze unieke ervaring! De partnerschool was formidabel, zeer aangenaam met een dynamisch lerarenteam en een professionele directie. De gastvrijheid en spontaniteit van de Surinamers is zo mooi en puur dat dhr. Beckers, dhr. Vanslembrouck en mevr. De Pessemier er af en toe eens stil van werden!
Een uitgebreid verslag en beeldmateriaal kan je hier raadplegen!
VERSLAG UITWISSELINGSREIS GO! ATHENEUM BRAKEL NAAR SURINAME
KLIK HIER
De foto’s kunnen bekeken worden door op 1 van onderstaande foto’s te klikken.
Het voltallige leerkrachtenteam van de H.J. De Vriesschool in Saramacca samen met dhr. Beckers, mevr. De Pessemier en dhr. Vanslembrouck.
Bij aankomst in Suriname werden we hartelijk ontvangen door mevr. Van Broekhoven, directrice van de H.J. De Vriesschool.
Leerkrachten slaan een brug tussen Brakel en Suriname
Lisa De Schrijver, oud-leerling van onze school, schreef een artikel over de uitwisseling van onze school met H.J. De Vriesschool! Lisa studeert journalistiek en kreeg de opdracht om een artikel te schrijven met een internationaal karakter vandaar dat ze bij ons terecht kwam! Veel leesplezier!
Jouw link met de wereld dat wordt vanaf januari de nieuwe leuze van het GO! Atheneum in Brakel. De school wil zijn leerlingen opvoeden tot 21-eeuwse wereldburgers. Onder deze schoolvisie brengen in januari drie van hun leerkrachten een werkbezoek van drie dagen aan een school in Suriname.
Drie leerkrachten van het GO! Atheneum in Brakel zullen in januari een werkbezoek brengen aan H.J. De Vriesschool in Saramacca, een district in Suriname, een school waar ze sinds vorig schooljaar een band mee hebben opgebouwd. Ze deden dit via Scholenbanden, een organisatie die inzet op de internationalisering van scholen met het oog op het uitbouwen van Noord- Zuid relaties. De bedoeling van het werkbezoek is om zo de gelijkenissen en verschillen tussen de twee scholen te ontdekken. De kennis en ervaringen die de leerkrachten daar vergaren nemen ze mee en willen ze later doorgeven aan hun leerlingen. Lees meer …
GO! Atheneum Brakel gaat naar Suriname
Sinds vorig schooljaar heeft het Atheneum van Brakel een Scholenband opgebouwd met de H.J. De Vriesschool in Saramacca (Suriname). Het doel is om Noord-Zuid relaties uit te bouwen met het oog op educatieve en interculturele uitwisseling en wereldburgerschapseducatie. In januari 2018 zullen 3 leerkrachten op werkbezoek gaan in Suriname. De bedoeling is om de raakvlakken en diversiteit tussen onze school en de Surinaamse school nog beter te ontdekken. Onze leerlingen hebben reeds verschillende projecten gedaan o.a. wafels gebakken, recepten uitgewisseld, Surinaamse groenten gekweekt, ons land voorgesteld via filmpjes, … Meer info over onze Scholenband vinden jullie op de schoolwebsite (www.atheneum-brakel.be) en dan gewoon doorklikken op de link van Scholenbanden. Onze directeur, mevr. De Schepper, is fier met de opgebouwde Scholenband en hoopt dat tijdens het schooljaar 2018 – 2019 onze Surinaamse bevriende leraren een bezoek brengen aan onze school!

Vlnr: mevr. De Schepper, dhr. Vanslembrouck, dhr. Beckers en mevr. De Pessemier
Eind november / begin december heeft dhr. Beckers aan zijn leerlingen een aantal lessen gegeven over Suriname. Zo stelde hij het land voor en werd er klassikaal gesproken over de leefgewoonten en -omstandigheden, het klimaat, het uitwisselingsproject, de cultuur, de geschiedenis, … Dhr. Beckers had ook een quiz over Suriname gemaakt. Op een leuke manier hebben de leerlingen veel geleerd over Suriname!
Enkele leerlingen van 1A hebben kerstkaartjes gemaakt voor onze partnerschool in Suriname. Op 6 december hebben we de kaartjes opgestuurd naar daar. Wij bedanken onze leerkracht plastische opvoeding, mevr. Bisback, om dit te coördineren en zij stond de leerlingen met raad en daad bij. Aan allen reeds een zalige Kerst!
Op 2 december hebben we een mailtje ontvangen van onze Surinaamse school met een filmpje. In het filmpje demonstreren ze een typische dans, met name de potjo potjo.
Poco-Poco, (of potjo–potjo) is een dans, soort van linedance, waar iedereen in een groep of op een rij de pasjes doet die je in het filmpje ziet, dus 4 stappen links, 4 stappen rechts, 4 stappen naar achter, voren-achter, voren-achter, dan een kwartslagdraai en weer opnieuw beginnen in je nieuwe positie.
Genieten jullie mee ! ! !
Vorig schooljaar hebben we een aantal typische recepten uitgewisseld met onze Surinaamse partnerschool. Wij hebben hen een aantal Belgische recepten bezorgd onder andere witloofsla, frieten, chocolademousse en Belgische wafels. Hun voorkeur ging uit naar de Belgische wafels. Vandaar hadden we het idee om onze leerkracht Voeding – Verzorging, mevr. Magerman, aan te spreken om tijdens haar les eens Belgische wafels te bakken. De leerkracht zag dit onmiddellijk zitten. Op woensdag 22 november maakte ze samen met een leerling uit 2B, Margot Oosterlinck, heerlijke wafels. Op de foto hieronder zie je mevr. Magerman en Margot Oosterlinck.
De andere leerlingen van 2B mochten na de speeltijd aanschuiven om een lekkere wafel te eten. Van elke fase werd een foto getrokken! Via de foto’s kunt u stapsgewijs volgen hoe de ingrediënten omgevormd worden tot wafels. Onder de foto’s staat een filmpje waarin getoond wordt hoe een wafel gebakken wordt.
Alle genomen foto’s kunt u raadplegen door HIER te klikken en het recept van Belgische wafels kunt u lezen door HIER te klikken. Wij wensen mevr. Magerman en onze leerling Margot Oosterlinck nog eens uitdrukkelijk te bedanken om dit te willen doen voor onze Surinaamse vrienden. Vele leerkrachten dragen een steentje bij aan onze Scholenband met Suriname.
Op 13 november hebben de leerlingen van 1B tijdens de les Techniek 2 picknicktafels in elkaar gestoken. Deze tafels zijn bedoeld voor op de speelplaats. De leerlingen vonden het een leuk idee om van elke stap van de montage een foto te trekken en dit door te geven aan onze Surinaamse partnerschool. De leerkracht Techniek, dhr. Nissens, vond dit zeer goed en op 13 november monteerden de leerlingen de tafels onder zijn begeleiding.
In de Surinaamse school zijn er verschillende technische richtingen, vandaar dat dit een leuk project was om met hen te delen. De leerlingen vonden het superleuk om te doen en ondertussen leerden ze werken met onder andere een boormachine, schroevendraaier, hamer en tang.
In de maanden september / oktober beginnen de bladeren van de bomen te vallen. Er verschijnen dan ook vele paddenstoelen her en der. Mevr. De Pessemier heeft tijdens een wandeling verschillende paddenstoelen gespot in de natuur. Het leek ons een tof idee om daarvan foto’s te nemen en deze eens te delen met onze Surinaamse school. Ze vonden het prachtig om dit te zien. Onze Vlaamse Ardennen hebben heel wat moois te bieden!







Ook tijdens de zomervakantie hebben we onze Scholenband met onze partnerschool in Suriname onderhouden. We hebben een WhatsApp-groepje opgericht. Daar maken wij (mevr. De Pessemier, dhr. Beckers en dhr. Vanslembrouck) deel van uit en 5 collega’s van de Surinaamse school (directrice Angela Van Broekhoven, Edje Kromodrono, Jane Melcherts, Samentha Kromosentono en Soraya Biharie). We schrijven via dit groepje regelmatig een berichtje naar elkaar om te vragen hoe het gaat.
Gedurende de zomervakantie hebben we verschillende foto’s gestuurd ons landschap. Het landschap van de Vlaamse Ardennen is prachtig en we vonden dit meer dan de moeite om eens door te sturen. Bovendien is het voor hen enorm interessant om vast te stellen dat het landschap hier volledig anders is. De foto’s worden ook aan de leerlingen getoond daar.






Schooljaar 2016 – 2017
Scholenbanden
Dit weekend (24-25 juni) hebben wij een zeer leuke mail ontvangen uit Suriname! Zo hebben we een aantal filmpjes ontvangen waarop een aantal leerlingen hun voorstellen. Hieronder kan u alvast één filmpje bekijken.
Ze stuurden ook een stand van zaken door van onze Belgische groenten die ze aan het kweken zijn. De aardappelen en sjalotjes gaan ze binnenkort verplanten.
De zaadjes zijn ook enorm goed aan het groeien!
De leerlingen zijn bezig maatregelen te treffen om de plantjes te verplanten uit de cups.
De postbode die ons pakketje levert bij mevr. van Broekhoven!
Op donderdag 15 juni hebben wij een mail gestuurd naar onze partnerschool. Zoals afgesproken tijdens onze Skype-sessie gingen wij hen een aantal typisch Belgische gerechten overmaken die zij dan gaan maken. We hebben hen recepten opgestuurd om stoofvlees, witloofsla, frieten, chocolademousse, pannenkoeken en Belgische wafels te kunnen bereiden.
Klik hier om de recepten te bekijken.
Van hen hebben wij ook een mail ontvangen met een aantal typisch Surinaamse gerechten. Volgend schooljaar zal onze leerkracht van voeding, mevr. Van Fraechem, met haar leerlingen een aantal bereidingen maken.
Klik hier om te recepten te bekijken
De zomervakantie staat voor de deur hier bij ons in België en wij hebben hen alvast een deugddoende zomervakantie gewenst. De zomervakantie in Suriname start op 19 augustus tot 1 oktober! De Scholenband met onze Surinaamse school is super aan het lopen en we hopen er volgend schooljaar nog een zeer mooi vervolg aan te breien!
In onze partnerschool lukt het kweken van de groenten zeer goed! Het klimaat is er ideaal om zaadjes te laten ontkiemen en plantjes voelen zich in hun sas daar! Op donderdag 8 juni kregen we een aantal foto’s van hen met het resultaat tot nu toe! Wij zijn zeer blij dat het zo goed lukt!
Begin juni is er een knolletje van het tajerblad uitgekomen. We hadden de hoop al wat opgegeven! Mevr. De Pessemier is daarin geslaagd! Nu hopen dat de chilipepers ook groeien en wie weet komt het ook nog goed met de stekjes! We kruisen onze vingers!
Hieronder een verslag van onze tweede Skype-sessie die doorging op vrijdag 19 mei. We hebben geskyped met Angela van Broekhoven (directrice) en Jane Melcherts (leerkracht). Het werd een aangenaam, constructief gesprek van 30 minuten.
- De situatie van staking in Suriname is momenteel onder controle. Alle leerkrachten zijn aan het werk. Een oplossing is er echter nog niet. Angela houdt ons op de hoogte als er zaken zouden veranderen. Hopelijk wordt de herwaardering toegepast zoals de overheid beloofd heeft.
- Ons pakketje is goed aangekomen en ze hebben de aardappelen al geplant. Wij melden dat we ook alles al geplant hebben, maar dat we vrezen dat de stekjes en knolletjes de vorst niet overleefd hebben. We zetten alles op de chilipepers!
- We spreken af dat zij een mail gaan sturen met een aantal Surinaamse recepten. Daar staan alle nodige ingrediënten bij. Wij kijken welke ingrediënten we hebben en de rest sturen ze dan op. Dat recept maken we dan hier bij ons. Onze leerkracht van voeding, mevr. Van Fraechem, ziet dit zitten om te doen met haar klas. Dit zal begin volgend schooljaar gebeuren, want de examens staan voor de deur en dan is het zomervakantie.
- Omgekeerd gaan we hetzelfde doen. Wij dachten aan frietjes, pannenkoeken, chocolademousse, …
- Van 19/08/2017 tot en met 1/10/2017 is het bij hen zomervakantie en hun kerstvakantie volgend schooljaar is van 22/12/2017 tot en met 4/01/2018.
- Ze beschikken over WhatsApp. We hebben een WhatsApp groep aangemaakt om makkelijk kleine berichtjes naar elkaar te sturen.
We hadden een goed gevoel na de sessie.
Op de foto zie je dhr. Vanslembrouck en dhr. Beckers met op de achtergrond mevrouw van Broekhoven en mevrouw Melcherts.
Op 27 april krijgen we bericht uit Suriname dat ze ons pakket goed ontvangen hebben. Het pakketje is een tijdje onderweg geweest. Het is opgestuurd door ons op 12 april. Wij hebben gekozen voor aardappelen, sjalotjes en zaadjes van rode biet, bloemkool en spinazie! Het is nu de bedoeling dat zij deze groenten trachten te kweken. We hebben er ook een brief bijgestoken met uitleg over hoe de verschillende groenten geplant/gezaaid moeten worden. Daarnaast hebben we ook nog een receptje toegevoegd van elke groente. Zo kunnen ze onmiddellijk de groenten klaarmaken indien het kweken lukt!
Op vrijdag 19 mei staat onze tweede Skype-sessie gepland met de directrice van onze partnerschool.
Op 25 april hebben we een mailtje ontvangen van de directeur van onze partnerschool. De situatie is nog steeds niet rooskleurig in Suriname.
Vorige week zijn opnieuw duizenden Surinamers de straat opgegaan om hun boosheid over het beleid van de regering van Desi Bouterse te uiten. De opkomst was een stuk groter dan vorige keer, toen arresteerde de Mobiele Eenheid (ME) hardhandig enkele actieleiders. De demonstratie verliep deze keer zonder geweld. De ME was wel aanwezig, maar trad niet op.
Op woensdag 15 maart hebben wij een mail ontvangen van onze Surinaamse school. Zij hebben een fotoboekje gemaild met de verschillende evenementen die ze op hun school kennen. Wij vinden het alvast super om dit te krijgen. Dit boekje hebben we overlopen met ons kernteam van leerlingen en iedereen kan dit fotoboekje raadplegen via deze blog. Onze leerlingen hebben op die manier een duidelijker beeld gekregen van de Surinaamse school!
Klik hier om het FOTOBOEKJE H.J de Vries in te kijken
Stand van zaken betreffende de staking in Suriname.
23/02/2017
Vonnis rechter: bonden mogen niet meer staken
Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), is bezorgd over het vonnis dat vandaag geveld is door rechter Suzanne Chu. De Staat Suriname had via de kortgedingrechter gevraagd om de BvL en ALS te veroordelen om hun staking en acties onmiddellijk te beëindigen. De rechter heeft de vordering van de Staat vandaag toegewezen, waardoor de bonden niet meer mogen staken om zaken rond het herwaarderingsprogramma af te dwingen.
De tegenvorderingen die de BvL en ALS gesteld hadden, zijn ook afgewezen. Volgens Valies is staking een grondrecht en zullen de BvL en ALS na overleg met hun advocaat bepalen als ze beroep tegen het vonnis zullen aantekenen.
Surinaamse leerkrachten mogen niet staken om herwaardering
PARAMARIBO, 23 feb – Leerkrachten van de verscheidene onderwijsniveaus mogen geen actie meer voeren om herwaardering. Dit heeft de rechter in kort geding beslist. De staking van de Bond van Leraren en de Associatie van Leerkrachten in Suriname zal dan ook moeten worden opgeheven. De vakbonden moeten nog een besluit nemen.
Volgens het vonnis van de rechter mag geen actie meer worden gevoerd als het om de herwaardering gaat. De beide vakbonden hebben recent hun staking en protestacties opgeschort. Dit betekent zoveel als dat ze elk moment weer actie kunnen voeren. Het mag dus niet meer van de rechter. De kans bestaat dat de vakbonden in hoger beroep gaan. Het kort geding was aangespannen door de regering.
De vakbonden gingen onlangs in actie. Belangrijkste eis is het herwaarderen van rechtspositie van leerkrachten. Dit is al jaren een heet hangijzer in het verkeer met de werkgever. De regering heeft onlangs besloten de leerkrachten in een aparte ambtenarencategorie onder te brengen. De herwaardering gaat gepaard met een loonaanpassing.
21/02/2017
Geen vonnis in zaak leraren en regering Suriname
De rechter heeft dinsdag opnieuw geen vonnis gewezen in de rechtszaak tussen de regering enerzijds en de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) anderzijds. Wilgo Valies, voorzitter van deze bonden, zei na de zitting dat er een tussenvonnis is uitgesproken, waarin staat opgenomen dat de onderwijsbonden duidelijkheid moeten verschaffen over hun vorderingen.
De regering heeft de stakende onderwijsbonden voor het gerecht gesleept om ze te dwingen hun staking op te heffen. Indien de leerkrachten toch doorgaan met het staken heeft de regering een vordering ingediend van SRD 100.000 per uur. Als tegenvordering heeft de BvL en de ALS de rechter gevraagd de regering te dwingen hun eisen in te willigen en bij nalaten een dwangsom van SRD 1.000.000 te vorderen.
15/02/2017
Geen loon voor stakende Surinaamse leerkrachten
PARAMARIBO, 15 feb – Leerkrachten die staken, zullen geen loon ontvangen. ‘No work, no pay’, zegt vicepresident Ashwin Adhin. Het is een besluit van de regering aan de vooravond van mogelijk een hervatting van het lerarenprotest. Het besluit hing al enige tijd in de lucht.
We hebben wat meer informatie betreffende de staking in Suriname.
Bron: De Waterkant
12/01/2017
PARAMARIBO, 12 jan – Leerkrachten blijven actie voeren om een beter loon. De ‘herwaardering’, zoals het officieel wordt genoemd, is al te lang uitgesteld, vindt vakbondsman Wilgo Valies. Een oproep om naar het werk te gaan, wordt dan ook terzijde gelegd. President Desiré Bouterse liet zich niet verleiden tot een confrontatie.
Het staatshoofd gaf niet thuis toen de honderden actievoerders zich meldden bij het Presidentieel Paleis. Er was ook niemand aanwezig om een petitie in ontvangst te nemen. Het bevreemdt Valies. Doorgaans wordt dat altijd wel geregeld. Volgens het Kabinet van de President is het gebruik dat vooraf gemeld wordt dat een petitie zal worden aangeboden. Valies ziet het als een weigering de rechten van de leerkrachten te erkennen: “Maar wij gaan onbevreesd door.”
De staking heeft vooral het middelbaar onderwijs getroffen. Volgens het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur is het overgrote deel van het onderwijs intact. Zowel minister Robert Peneux als Valies zegt open te staan voor overleg. Intussen zijn duizenden leerlingen wel verstoken van onderwijs. De herwaardering zou al in 2015 geregeld zijn, maar is vaker uitgesteld, eerst om de parlementsverkiezingen en later vanwege geldgebrek bij de overheid.
17/01/2017
Leerkrachten die aangesloten zijn bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) gisteren tijdens een stakingsvergadering in theater Unique. Ze zijn vastbesloten ook vandaag in staking te blijven en doen dat totdat de regering ze hun zin geeft. “Wij zullen blijven protesteren tegen de wijze waarop de leraren behandeld worden en de afspraken die niet worden nagekomen”, aldus Wilgo Valies voorzitter van beide organisaties. Vanwege de stakingen zijn de schoolonderzoeken (SO’s) op verschillende middelbare scholen uitgesteld.
25/01/2017
De staking van de leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) wordt voortgezet. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, zegt dat het van de regering zal afhangen welke stappen de leden verder zullen ondernemen. De staking in Suriname duurt al tien dagen.
De structuren van de politieke partij NPS hebben dinsdagavond het standpunt van partijvoorzitter Gregory Rusland bekrachtigd om de acties van de onderwijsbonden fysiek te ondersteunen. De ondersteuning duurt net zolang totdat er een duurzame oplossing is gevonden voor de problemen.
Ondertussen heeft de Surinaamse regering besloten naar de rechter te gaan. De BvL en ALS moeten onmiddellijk het onderwijsproces hervatten vindt de regering.
27/01/2017
PARAMARIBO, 27 jan – De staking op verschillende onderwijsniveaus gaat gewoon door. De regering heeft een voorstel gedaan voor verhoging van het loon. De leerkrachten hebben het voorstel radicaal afgewezen. Het deugt van geen kanten, was de indruk tijdens een vrij rumoerige vergadering.
De Bond van Leraren en de de Alliantie van Leerkrachten in Suriname zijn niet vinden voor een voorlopig voorstel. Na een week van besluiteloosheid, is voorgesteld om een voorschot te geven. De regering biedt vijfhonderd Surinaamse dollar (ongeveer vijftig euro) per maand. Dat moet voldoen in afwachting van een definitieve regeling.
Het laatste is waar de leerkrachten voor gaan. De reeds ruim een week durende staking moet leiden tot een financiële ‘herwaardering’. Het voorstel volgt op twee dagen van ‘intensief’ overleg tussen regering en vakbonden. De leerkrachten zeggen geen vertrouwen te hebben in de regering. Die had beloofd dat de herwaardering in januari gereed zou zijn. Het is uitgesteld. Daarom ook wordt het voorstel afgewezen.
29/01/2017
Het beeld van stakende leerkrachten in de straten van Suriname verdwijnt voorlopig. Maandag wordt het onderwijsproces hervat, maar de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben de regering een ultimatum van twee weken gesteld. Uiterlijk 13 februari moet er een oplossing komen over de looncomponent in het herwaarderingsprogramma. Aldus werd besloten op de algemene ledenvergadering van de BvL en ALS gisteren.
PARAMARIBO, 29 jan – De staking van de leerkrachten op verschillende onderwijsniveaus wordt niet onvoorwaardelijk beëindigd. Dit bleek tijdens de bijeenkomst van honderden leden van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS. Het gebeurt met tegenzin.
De actievoerders bleken niet allen even enthousiast over het ‘opschorten’ van de reeds twee weken durende staking. Maar Wilgo Valies, voorzitter van beide vakbonden, vond dat een voorstel van de kortgedingrechter een ‘kans’ moest worden gegeven. Dit inzicht kreeg uiteindelijk de overhand bij het gros van de leden. De opschorting is niet zonder voorwaarden. De regering krijgt twee weken de tijd.
Voor midden februari moet een oplossing worden gevonden. De leerkrachten eisen herwaardering van hun positie. Het komt praktisch neer op een verhoging van hun ambtenarensalaris. Volgens Valies verloopt de herwaardering veel te traag. De ALS bestaat uit ontevreden leden van vakbondskoepel FOLS. De laatste gaat wel akkoord met een tijdspad dat de regering heeft uitgezet voor de loonsverhoging.
13 januari hebben wij onze beste wensen voor het nieuwe jaar gemaild waarin we hen veel geluk en een goede gezondheid toewensen. En dat we hopen dat 2017 ook een jaar wordt met een succesvolle verderzetting van onze Scholenband.
Vervolgens hebben we op maandag 16 januari een mail terug ontvangen van de directrice Angela van Broekhoven. Zij kijken eveneens uit naar het verdere verloop van de Scholenband. Zij hopen op een betekenisvolle band met onze school. Momenteel zijn ze druk bezig voor de Scholenband, maar ze hebben in Suriname te maken met een situatie dat er staking is in het onderwijs. De directrice houdt ons op de hoogte wanneer alles terug genormaliseerd is. Wij werken ondertussen verder met onze leerlingen aan de opdrachten.
Op woensdag 7 december hebben we een mail gekregen van de VVOB met de melding dat ons actieplan werd goedgekeurd! Dit actieplan hebben we samen met onze Surinaamse school opgesteld. Het VVOB heeft feedback toegevoegd aan ons actieplan. Deze aandachtspunten zullen we goed doorlezen en we zullen er rekening mee houden tijdens de uitvoering van het actieplan.
Vrijdag 2 december hebben we gemaild naar Suriname met de melding dat we ons actieplan overgemaakt hebben naar de VVOB. Nu moeten we even wachten of dit actieplan wordt goedgekeurd.
Ondertussen hebben we ook samen gezeten (met het kernteam) om een aantal opdrachtjes op te stellen. Wij hadden 4 opdrachten in gedachten om elkaar en onze omgeving, land beter te leren kennen. Deze opdrachten zouden wij laten uitvoeren door 4 verschillende groepjes leerlingen. De eerste opdracht laten wij uitvoeren door onze kerngroep. Wij plannen deze activiteiten tijdens de maand januari. Daarna kunnen wij dan alle informatie en foto’s aan elkaar doorgeven via mail. We kijken dan eventueel even na of de opdrachten hun doel bereikt hebben. In een latere fase kunnen we uitwisselen wat de volgende stap kan zijn (eventueel via een Skype-sessie). De thema’s waterproblematiek, afvalproblematiek, milieu, leefgewoonten, landbouw, groenten, … kunnen dan in concrete acties en opdrachten gegoten worden. In ieder geval hebben onze leerlingen dan al een beeld van België / Suriname, van elkaar en van elkaars school. De directrice heeft al laten weten dat ze de mail goed ontvangen heeft en op 8 december zal ze samen zitten met haar team om de mail en opdrachtjes te bespreken. De Scholenband is nu echt wel van start gegaan!
Sinds 29 november is onze kerngroep opgericht die zal instaan voor de uitwisseling van informatie, foto’s, … met onze Surinaamse partnerschool. Deze leerlingen zijn Van Snick Clovis, Coppens Kobe, Merchiers Jianni, Daul Hector en Aerts Smauel uit 3 Elektromechanica aangevuld met Vanlimburg Mozes, Baeyens Vico en Limpens Siebe uit 3 Lichamelijke Opvoeding en Sport. We zullen nu een mail opstellen met een aantal opdrachten die zowel de Surinaamse als de Belgische kerngroep moeten uitvoeren.



Opmerking: op de foto’s ontbreekt Siebe Limpens wegens afwezigheid.
Op donderdag 17 november hebben we onze eerste Skype-sessie gehad met onze Surinaamse school. We hebben gesproken met Angela van Broekhoven, de directrice, en een leerkracht. Dit is zeer goed verlopen. We hebben kennis gemaakt met elkaar en overlopen hoe we onze Scholenband zien.
We hebben reeds verschillende malen gemaild met onze partnerschool in Suriname. Op donderdag 17 november zullen we een eerste keer met elkaar Skypen. Tijdens deze eerste skype-sessie zullen we kennis maken met elkaar en bespreken hoe we het concreet gaan aanpakken. Meer info zal volgen na de skype-sessie. Wij zijn zeer enthousiast en kijken er naar uit!
Schooljaar 2015 – 2016
Opstart scholenbanden
Op 22 juni hebben we een mail ontvangen van onze partnerschool uit Suriname en zij zien een scholenband met onze school volledig zitten. Superleuk nieuws dus ! ! ! Volgend schooljaar zal er met de leerlingen gewerkt worden aan een moestuin volgens de principes van permacultuur. Tegelijk zullen door verschillende leerkrachten lessen gegeven worden rond het thema ecologie waarbij er aandacht zal besteed worden aan Suriname. De bedoeling is dat we van elkaar leren en onze ervaringen uitwisselen via brief, mail, sociale media, … Hoe we dit concreet zullen aanpakken, zullen we met onze partnerschool bespreken via een volgende mail. Wij houden jullie op de hoogte!
Op 30 mei hebben we onze eerste mail gestuurd naar de H.J. De Vriesschool. Daarin hebben we ons land, onze gemeente en onze school voorgesteld. We hebben eveneens een voorstel gedaan om te werken rond milieu-educatieve projecten met als hoofddoelstelling interculturele uitwisseling, het versterken van wereldburgerschap en het doorbreken van stereotypen en vooroordelen.
Nu is het ongeduldig wachten op een mail van onze school uit Suriname!
In mei hebben we goed nieuws ontvangen. Onze aanvraag is aanvaard en er is een school gevonden in Suriname waar we een scholenband kunnen met opstarten. Het gaat om de H.J De Vriesschool voor lager beroeps gericht onderwijs met een administratieve, economische, technische en een verzorgende stream. We zullen nu contact leggen met de school en afspraken maken met elkaar rond welk thema we zullen werken. Ons voorstel is om te werken en informatie uit te wisselen rond permacultuur. Dit hebben we in ons twinningproject ook al gedaan (meer info kan je hieronder te weten komen).
Profiel H.J. De Vriesschool: KLIK HIER
Schoolstructuur lager onderwijs in Suriname
Het gewoon lager onderwijs telt zes leerjaren en kinderen worden ingeschreven vanaf hun zesde jaar. Aan het eind van de zesde klas – ze zijn dan meestal twaalf jaar oud – doen alle leerlingen een toelatingstoets voor het meer uitgebreid lager onderwijs (mulo). Wie daar niet voor slaagt, kan naar andere vormen van vervolgonderwijs, zoals lager beroeps gericht Onderwijs (lbgo), lager technisch onderwijs (lto), lager nijverheidsonderwijs (lno), eenvoudig beroepsonderwijs (ebo) en eenvoudig technisch onderwijs (eto).
De nationale vlag van Suriname is de vlag van de Republiek Suriname. Hij werd officieel in gebruik genomen op 25 november 1975, bij de viering in het sportstadion van het bereiken van de onafhankelijkheid van het land. De vlag bestaat uit vijf horizontale strepen, van boven naar onderen in de kleuren groen (dubbele breedte), wit, rood (viervoudige breedte), wit en groen (dubbele breedte). In het centrum van de vlag bevindt zich een gele, vijfbenige ster.
Het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; het wit staat voor vrijheid en gerechtigheid (vrede) en de kleur groen is symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een “gouden” toekomst oftewel, zoals scholieren wordt geleerd: eenheid.
Via Scholenbanden vinden scholen uit het Noorden en het Zuiden elkaar. Van het verzenden van foto’s tot een fysieke uitwisseling … Van het leren van elkaars taal tot uitwisselen van lesmateriaal … Van brieven schrijven tot inleefdagen … Hoe de band er ook uitziet, belangrijk is dat het voor beide partijen zinvol, boeiend en plezierig is. Daar wil VVOB vzw, samen met de scholen in Vlaanderen en in het Zuiden, werk van maken!
Dit schooljaar is onze school begonnen met het opstarten van een scholenband. Onze aanvraag is binnen en we wachten ongeduldig op nieuws.
Schooljaar 2014 – 2015
Projectdag Twinning
Ook dit schooljaar is onze school betrokken bij een uitwisselingsproject met een Marokkaanse school. Op 26 maart zullen we met de 6de jaars naar Marokko vliegen om daar kennis te gaan maken met onze Marokkaanse partnerschool welke even buiten Fes gelegen is. Elk jaar koppelen we hieraan ook een thema waaraan zowel onze als de Marokkaanse leerlingen aan werken. Het gemeenschappelijke thema waar we dit jaar aan werken is een educatieve voedseltuin.
Maandag 2 maart zijn we dan ook met de leerlingen aan de slag gegaan op een lapje grond dat eigendom is van onze school en dat zich aan de Rijdtmeersen bevindt. Onder begeleiding van een expert van Goodplanet, de organisatie die jongeren tracht de principes van duurzaam leven bij te brengen, hebben onze leerlingen die dag een introductie gekregen in de basisprincipes van de permacultuur. Permacultuur is een agricultureel project dat zo wordt ontworpen dat het net als een ecosysteem zichzelf in stand houdt. In dit systeem willen we in de komende jaren met de leerlingen voedsel produceren. De leerlingen proberen al doende dus een duurzame actie te ondernemen waarbij zorg voor de aarde en zorg voor de mens centraal staan en waarbij het voedsel ook zal gedeeld worden met zo veel mogelijk mensen. Op de projectdag zijn leerlingen ter plaatse eerst heel het stuk grond gaan opmeten en hebben ze het nadien in een nauwkeurig plan opgetekend. De volgende stap bestond erin om werkelijk te gaan ontwerpen boven op het plan dat ze getekend hadden. Hierbij moesten leerlingen aan systeemdenken doen, rekening houden met de biotische en abiotische factoren: welke planten staan er al, van waar komt het licht, de wind, Noord-Zuid bepaling enz. Nadien zijn de leerlingen opnieuw naar de tuin geweest om een takkenhaag aan te leggen en reeds bepaalde sectoren voor te bereiden voor het aanplanten van voedselproducerende planten. Nog voor we vetrekken naar Marokko zullen we reeds een aantal meerjarige planten gepland hebben waaronder fruitboompjes, bessenstruiken en aardbeien. Het mooie aan dit project is dat het meerjarig project zal zijn waarbij de kennis en kunde van leerlingen op leerlingen worden overgedragen met als resultaat dat we uiteindelijk een autonoom voedselproducerende tuin hebben gecreëerd.
VERSLAG Twinning Marokko: klik hier
Schooljaar 2013 – 2014
Twinning Marokko: klik hier
Schooljaar 2012 – 2013
Twinning Marokko: klik hier
23 maart 2013
Rond 14.00 u was het verzamelen geblazen in Charleroi. We moesten twee uur voor vertrek aanwezig zijn om in te checken. Wij reden die bewuste zaterdag in de sneeuw van Brakel naar Charleroi, hopelijk konden we dit weer een weekje achter ons laten. We hadden echter goede vooruitzichten voor Marokko: geen sneeuw daar en rond de twintig graden.
Rond 16.00 u stegen we tenslotte op. Iedereen was door de controle geraakt zonder problemen, bagage was niet te zwaar, de documenten waren in orde . Dat was alleszins een stressloze start. KA Etterbeek vergezelde ons op deze vlucht voor hun eigen Twinning met een openbare school in Fez. We spraken daar al even af om op donderdagavond in Fez onze ervaringen te delen. Mooie en interessante vooruitzichten!
Rond 19.00 u kwamen we aan in Fez, zonder problemen door de douane, vlug nog wat geld wisselen in de luchthaven (Dirham) en onze chauffeurs konden ons wegbrengen naar ons verblijf in Fez, een bungalowpark “Diamant Vert”. ’s Avonds aten we daar in het restaurant van Diamant Vert en deden het rustig aan want er stond ons nog een imposant programma te wachten.
24 maart 2013
SEFROU
We vertrokken rond 9.30 u met twee kleine bussen richting Sefrou, afstand 30 km. Onze eerste stop was in Bahlil, een bergdorp met grotwoningen, steil naar omhoog gelegen. Onze gids Mohamed wachtte ons op om uitleg over zijn dorp te geven. Hij inviteerde ons ook in zijn eigen grotwoning, uitgehakt door generaties Marokkanen, om thee te drinken klaargemaakt en opgediend volgens oude traditie. We vervolgden onze weg met Mohamed naar Sefrou, de kersenstad met prachtige oude ommuurde medina en na onder andere een bezoek aan een oude synagoge ging het richting Aggaï watervallen: schitterende natuur en ambiance met Marokkaanse jongeren die zich aan het amuseren waren bij het water.
Onze terugtocht door de Midden-Atlas leverde vergezichten op over schitterend witte dorpjes in prachtige natuur tegen de hellingen geplakt en zonovergoten! Terug in Fez gingen we samen eten en namen we die avond de eerste keer het openbaar vervoer om terug te keren naar Diamant Vert, bus 17 zouden we nog vele keren nemen. Voor minder dan 40 eurocent bracht deze bus ons van ons verblijf naar Fez en omgekeerd. Goedkoop maar een heel avontuur om te weten te komen waar de bus kwam en wanneer hij kwam. Om het nog niet te hebben over het nummer van de bus…
25 maart 2013
VOLUBILIS – Meknes – Moulay Idriss
Afstand: 70 km en vertrek opnieuw rond 9.30 u.
Vandaag stond veel cultuur op het programma: een Romeinse site, de medina van Meknes en Moulay Idriss, het “Mekka van de armen” genoemd. Op weg naar Volubilis konden we weeral genieten van het mooie landschap waar plots in het landschap deze historische site uitgezaaid ligt, midden in het groen en weg van de beschaving.
Deze historische plek is schitterend en was ooit zeer befaamd voor de goede kwaliteit graniet en marmer die daar gevonden werd. De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken en bouwmateriaal te leveren voor de constructie van de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes. Als deze afbraak niet had plaatsgevonden, dan was Volubilis misschien een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest. De ruïnes die men vandaag de dag aantreft in Volubilis verhalen over hoe schitterend mooi deze stad ooit geweest moet zijn.
Samen met onze gids gingen we deze plek, UNESCO werelderfgoed, ontdekken en vooral dan de prachtig bewaarde mozaïeken. We vervolgden onze weg na een verfrissend berbers theetje (het was immers 25 graden die dag) op het “toeristische terras” van deze site. Ons volgend panoramisch uitzicht onthulde Moulay Idris, een verzameling van witte huisjes die tegen de berg aankleven. Kijk maar mee naar de pracht ervan…
Moulay Idriss is een plaatsje tussen de bergen, de huizen hier zijn bijna allemaal wit waardoor het er erg mooi uit ziet. Tussen alle witte huisjes zie je een paar groene daken. Onder het grootste dak ligt het graf van Idriss I (bracht de Islam naar Volubilis). Idriss I is een profeet van Mohammed en bracht de Islam naar Marokko. Moulay Idriss is dan ook een heilige stad. Deze heilige stad trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Moulay Idriss wordt ook wel eens ‘het Mekka van de armen’ genoemd. Wie niet over voldoende middelen beschikt om, eens in zijn leven, de bedevaart naar Mekka te ondernemen, kan naar deze heilige stad op pelgrimstocht gaan.
In een typisch Marokkaans restaurant net buiten de muren van de medina van Meknes begonnen we onze kennismaking met deze mooie Marokkaanse stad. Vanuit het restaurant keken we uit op de Bab al-Mansour, de grootste stadspoort van Marokko.
Een paar honderd meter achter de poort van Meknes bevindt zich het mausoleum van de stichter van deze Koningsstad: Moulay Ismaël. Hij is een van de grootste figuren uit de Marokkaanse geschiedenis, het mausoleum is voor niet-moslims ook toegankelijk. Prachtig betegelde mozaïeken, duizelingwekkend stucwerk en verfijnd houtsnijwerk versieren dit mausoleum.
26 – 27 – 28 maart 2013
Fez : Etablissement Mekouar
Tijdens twee halve projectdagen op school werkten de laatstejaars ASO, TSO en BSO enkele thema’s uit in functie van het twinningproject “Maroc’eau”: voorstelling van onze school, onze streek, ons onderwijssysteem en onze inspanningen rond waterproblematiek en milieu. Deze presentaties zouden dienen als aanknoping voor de uitwisseling van gedachten en ideeën met de leerlingen van onze Marokkaanse twinningschool: Etablissement Mekouar te Fez.
Op 26 maart presenteerden ze hun werk in de school. Iedereen volgde aandachtig deze uiteenzetting van KTA Brakel. Er kwamen ook interviews, geluidsfragmenten en andere werkvormen aan te pas. De leerlingen hadden kosten noch moeite gespaard om hun punt te maken. En dat alles in het Frans uiteraard!
We sloten af met een kwis voor de Marokkaanse jongeren en er kwamen vele vragen uit het aandachtige publiek. Het officiële gedeelte werd afgerond met een drankje en een koekje, zo typisch voor de Marokkanen. Na nog een informele babbel en een partijtje volleybal namen we afscheid tot de volgende dag.
Op woensdag konden we zien hoe een typische maaltijd werd klaargemaaakt, werden we rondgeleid door de school. Vooral het informaticalokaal kwam aan bod. Nadia en Mouhjahida (directeur van deze school) wilden ons graag tonen hoe de bijdrage hieraan door KTA Brakel van vorig schooljaar was aangewend: een investering in zes (bijna) nieuwe computers. Ook het labo en andere klassen waren opengesteld. Arnoud van VZW Goodplanet (onze coaches voor dit Twinning project) kwam langs om kennis te maken met de school. Daarna aten we samen de lekkere couscous op.
Op onze terugweg die dag wandelden we ook nog eens naar het koninklijk paleis in Fez. Mooi decor voor een groepsfoto. De koning van Marokko, Mohamed VI, besteeg in 1999 de troon als opvolger van zijn vader Hassan II en wordt geprezen voor zijn moderniseringen. Zo zorgde hij er alleszins voor dat de vrouwen meer rechten kregen. De Marokkanen hebben veel respect voor hun koning.
Donderdag 28 maart was het de beurt aan de leerlingen van Etablissement Mekouar om hun ideeën rond vervuiling, waterzuivering en waterschaarste te delen met onze zesdejaars.
We nodigden Mouhjahida, Nadia en de secretaresse van de school uit om samen met ons en KA Etterbeek in Fez te dineren. Ook de twee dames begeleiders van KA Etterbeek namen hun contacten mee. De leerlingen hadden een gezellige babbel met de leerlingen van het Brusselse atheneum en konden hun Marokko ervaringen uitwisselen.
’s Avonds konden we gebruik maken van de busmaatschappij die KA Etterbeek had ingehuurd om naar het bungalowpark terug te keren. Het waren drie intensieve uitwisselingsdagen geweest, zowel met Etablissement Mekouar als met KA Etterbeek. Maar het was zeker en vast de moeite geweest. Onze horizonten waren verruimd, ideeën vergaard, enthousiasme te over.
29 maart 2013
IFRANE AZROU
Afstand : 66 km en vertrek rond 9.30 u voor een dagje natuur.
“Ski-oord, bronnen, meren, cederbossen, dieren en veel groen”, dat zou onze leidraad voor deze dag worden. Na dit intermezzo vervolgden we onze weg naar Ifrane. De stad staat bekend als wintersportoord en heeft als bijnaam “Klein Zwitserland”. Deze stad werd door de Fransen begin 20ste eeuw gesticht en doet heel Europees aan. De stad is bekend om zijn universiteit, de Al-Akhawayn Universiteit (Engelstalige privé-universiteit met heel hoog inschrijvingsgeld), één van de koninklijke paleizen en uiteraard ook om zijn leeuw. En ook om de kunstige taart van Simon…
Na een drankje op een zonovergoten terras in Ifrane gingen we richting Azrou (betekent rots) om te middagmalen in een typisch Marokkaans eethuisje langs de weg. En daarna zouden we apen gaan spotten. Een theetje van het huis? Ah oui bien sûr, waha.
Rond vier uur in de namiddag gingen we op weg naar een plek in de cederbossen (langs de weg van Ifrane – Azrou) waar we de berberapen konden voederen. Dit leverde hilarische taferelen op. Terug aangekomen in Diamant Vert verfristen we ons en trokken onze avondkledij aan. Vanavond stond immers een diner-spectacle op het programma in Fez: een goochelaar met witte duif inbegrepen, muzikanten, buikdanseressen en een traditionele trouwceremonie met onze eigen Raïsa als bruid wisselden we af met couscous, kip, salade marocaine, fruit en zoete koekjes. Schitterend, lekker, wervelend en heel erg toeristisch ! Moe maar voldaan kropen we die avond onder de dekens. We hadden vandaag weer enorm veel indrukken van Marokko opgedaan.
30 maart 2013
Fez: Medina met gids
In de namiddag hadden we via Nadia Bibisse, lerares Engels en Informatica van Etablissement Mekouar, een gids kunnen regelen om de oude medina van Fez te bezoeken. We hadden als doel de oude ambachten te ontdekken in deze oude stad, met een wirwar van straatjes en een kleurenpallet dat heel erg Marokkaans is. Bovendien gingen we morgen naar huis en moesten we nog geschenken op de kop tikken. “Shoppen” in de medina van Fez, dat betekent keihard onderhandelen en aan den lijve ondervinden hoe het prijsmechanisme werkt. En onze leerlingen waren goeie onderhandelaars, net alsof ze hun hele leven niets anders gedaan
hadden. De Marokkanen in de medina van Fez prezen hun waren aan: de bakker, de herborist, de leerlooierij, … We keken, vergeleken, bewonderden, keurden af en … kochten.
We namen afscheid van Nadia en onze gids, we overwonnen nogmaals het openbaar vervoer in Fez en gingen onze valiezen inpakken. Of ik citeer: “aan de kant aan de kant, Steffie is bijna weer in ’t land”. Het is zeer goed geweest. Dikke pluim voor onze leerlingen: multicultureel, toegankelijk, sociaal, openminded, geëngageerd, zelfstandig, jongvolwassenen, wereldburgers en en en en … Dat was onze bedoeling. Zo hebben we het graag.
Op zaterdag 23 maart 2013 zijn onze leerlingen vertrokken naar Marokko. In het programmaboekje vindt u alle informatie terug. Wij wensen onze leerlingen en de begeleiders een interessante, boeiende twinningreis toe!
KTA Brakel lanceert nationaal posterproject
Op woensdag 24 oktober had het KTA Brakel De Rijdtmeersen de bijzondere eer om de wereldberoemde fotokunstenaar Yann-Arthus Bertrand te ontvangen. Aanleiding hiervoor was de lancering van de gloednieuwe posteractie voor scholen van Goodplanet Belgium, het Belgische broertje van Goodplanet.org. Deze organisatie, gesticht in 2005, heeft als doel de mensen ecologisch bewust te maken. Zo stuurt GoodPlanet Belgium naar zo’n 8500 Belgische scholen een set van 20 posters rond een milieugerelateerd thema, onder meer gemaakt door de heer Bertrand. Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘water’.
Datzelfde ‘water’ vormt ook de spil in de communicatie tussen het KTA Brakel en de Marokkaanse school Institut Mohammed Mekouar in Fes. Beide scholen zijn immers betrokken bij een twinning- of duoproject. Dergelijk project, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, wil de contacten tussen de Vlaamse en Marokkaanse jongeren stimuleren en het wederzijdse begrip tussen de beide partijen vergroten. Na de verkennende contacten vorig schooljaar werd besloten om de waterproblematiek als basis voor de communicatie tussen beide scholen te kiezen. In de loop van het schooljaar 2012-2013 staat bovendien een bezoek van de laatstejaars van het KTA aan de Marokkaanse zusterschool gepland.
Het twinningproject én de focus op het waterprobleem maakte van het KTA Brakel dan ook de ideale plek om het nationale posterproject “Water, een vitale levensbron” te lanceren. Tot de genodigden behoorden o.a., naast de heer Bertrand zelf, minister van staat Herman De Croo, die zich, perfect tweetalig, opwierp als tolk van de heer Bertrand; Bart De Vos, voorzitter van The World Youth Parliament for water; kunstenaar Frank Liefooghe; striptekenaar Gilbert Declercq; acteur Marijn Devalck en Jo Van Cauwenberghe, voorzitter van Green. Zij kozen elk hun favoriete poster uit en bedachten ook een mogelijke oplossing voor de mondiale waterproblematiek. Diverse oplossingen kwamen aan bod, de ene al wat ludieker dan de andere. Of wat dacht u ervan om uw paraplu enkel nog omgekeerd te gebruiken? Of enkel nog te douchen wanneer het regent? Dit waren maar enkele van de ideeën die zanger Gerry De Mol en zangeres/Thuis-actrice Muriël Bats voorstelden. Ook heel wat jongeren kwamen hun favoriete poster én oplossing presenteren. Niet enkel de leerlingen van het KTA Brakel maar ook de jongens en meisjes van de Marokkaanse school, Frasnes-Lez-Anvaing en de OKAN-klas werden gevraagd om hun visie te geven op de wereldwaterproblematiek. Eén ding is duidelijk: de waterproblematiek leeft wel degelijk onder onze jongeren.
Ten slotte werd ook Yann-Arthus Bertrand gevraagd om zijn ultieme oplossing voor het waterprobleem voor te stellen. Hij kwam tot de conclusie dat we vooral minder moeten consumeren. Wist u bijvoorbeeld dat in België het gemiddelde waterverbruik per dag rond de 130 liter bedraagt? En dan hebben we het alleen nog maar over het rechtstreekse waterverbruik. Ook voor het maken van onze auto, kledij, vlees, koffie, gsm etc. is immers water nodig, veel water. Een mentaliteitswijziging dringt zich met andere woorden op en het wordt hoe dan ook een moeizaam proces. Laten we dan ook hopen dat de posteractie én de waterconferentie in het KTA Brakel bijzonder veel navolging krijgen en een voorbeeld mogen zijn voor de andere scholen van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Het Nieuwsblad: klik hier
Posters
Nationaal evenement op het KTA Brakel De Rijdtmeersen op woensdag 24 oktober 2012
Op woensdag 24 oktober 2012 is het KTA Brakel De Rijdtmeersen gastheer voor de lancering van de nieuwe nationale posteractie voor scholen van GoodPlanet Belgium, de Belgische afdeling van GoodPlanet.org, de stichting van internationaal vermaard fotokunstenaar Yann-Arthus Bertrand. Onder anderen de artiest zelf, minister van staat Herman De Croo, vertegenwoordigers van de overheid en Jo Van Cauwenberge, directeur van Green vzw, zullen aanwezig zijn.
Yann-Arthus Bertrand lanceerde in 2003 het milieuproject en de videotentoonstelling “6 milliards d’Autres”, een getuigenis van mensen uit de hele wereld over levensgebonden thema’s zoals liefde, haat, dood, leven. In 2005 riep hij GoodPlanet.org in het leven, een stichting die zich tot doel stelt het milieu te beschermen en door middel van acties allerhande de klimaatsveranderingen een halt toe te roepen. In 2009 werd deze organisatie in Frankrijk erkend als stichting van openbaar nut.
In België werkt GoodPlanet.org onder de noemer GoodPlanet Belgium samen met de Koning Boudewijnstichting en Green vzw. Green vzw begeleidt sinds 1997 projecten en vormingen over water, energie, mobiliteit… ondermeer voor scholen. Jaarlijks stuurt GoodPlanet Belgium naar 8.500 Belgische scholen een set van een 20-tal posters rond een milieugerelateerd thema. Naar aanleiding van het driejaarlijkse Wereld Water Forum dat plaatsvond in het Franse Marseille in maart 2012 werd voor het nieuwe werkjaar “water” gekozen als thema voor de posteractie. Het is deze nationale posteractie die gelanceerd wordt in onze school op 24 oktober.
GoodPlanet Belgium en GoodPlanet.org kozen voor België KTA Brakel De Rijdtmeersen als lanceringsplaats voor de nieuwe posteractie. Vorig schooljaar startte onze school een twinningproject met een Marokkaanse school in Fes, het ‘Institut Mohammed Mekouar’. Het twinningproject, een initiatief van de Vlaamse gemeenschap, heeft tot doel de contacten te stimuleren tussen Marokkaanse en Vlaamse jongeren en op die manier ook het wederzijdse begrip en de wederzijdse betrokkenheid tussen beide gemeenschappen te vergroten. Na een verkennend bezoek aan de school in Fes werd besloten het thema “water” te kiezen als basis voor de communicatie tussen beide scholen. Milieuproblemen in het algemeen en de waterproblematiek in het bijzonder bleken de jongeren uit beide scholen nauw aan het hart te liggen. Tijdens het schooljaar 2012-2013 worden de contacten tussen de beide groepen leerlingen verder uitgebouwd, ondermeer via Facebook. In de loop van 2013 staat een bezoek gepland van de leerlingen van het 6de jaar van het KTA Brakel aan de zusterschool in Fes.
De lanceringsactie op 24 oktober 2012.
Op de lanceringsactie van woensdag 24 oktober zullen bekende personen hun engagement voor de scholenactie rond “Water” uitspreken. Zij kozen elk zelf uit de posters van Yann-Arthus Bertrand de poster die hen het meeste aanspreekt en bedachten een mogelijke oplossing voor de waterproblemen in de wereld. Naast Yann-Arthus Bertrand zelf en Jo Van Cauwenberge (Green vzw) zullen ook de heer Herman De Croo, minister van staat, de 19-jarige rechtenstudent uit Poperinge Bart De Vos, voorzitter van The World Youth Parliament for Water, kunstenaar Frank Liefooghe en leden van het gemeenteraadsbestuur hun keuze toelichten.
Tijdens de lanceringsactie zal ook een groep leerlingen van het KTA Brakel De Rijdtmeersen haar keuze voor een affiche bekendmaken en haar antwoord op een waterprobleem formuleren. Hetzelfde zullen de leerlingen van de Marokkaanse zusterschool in Fes doen tijdens een videoconferentie, een vertegenwoordiging van athenée royal L. Tellier uit Frasnes-les-Anvaing waarmee het KTA Brakel al jaren een uitwisseling doet in het kader van de lessen Frans, de leerlingen uit de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) van de Middenschool van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap in Kortrijk en leerlingen van basisschool De Rijdtmeersen.
Uiteindelijk zullen alle oplossingen voor de waterproblemen worden gebundeld en door Bart De Vos worden meegenomen naar het volgende Wereld Water Forum, dat plaatsvindt in 2015 in Zuid-Korea.
Het programma
10 uur Onthaal
10u30 Verwelkoming door de directeur van de school, de heer De Schinckel, de heer De Croo, de heer Van Cauwenberge en de heer Bertrand.
11 uur Muzikaal intermezzo
11u05 Zesdejaars van het KTA Brakel geven toelichting bij het twinningproject met de zusterschool in Fes.
11u30 Bekende en minder bekende mensen motiveren hun keuze voor een poster van de heer Bertrand en formuleren hun oplossing voor een waterprobleem.
11u45 Muzikaal intermezzo
11u50 Bekende en minder bekende mensen motiveren hun keuze voor een poster van de heer Bertrand en formuleren hun oplossing voor een waterprobleem.
12u30 Einde, gelegenheid tot vragen en interview, receptie.
Schooljaar 2011 – 2012
Prospectiereis Marokko
Van 11 mei tot en met 19 mei maken vijf collega’s (zie foto) een prospectiereis naar Marokko in het kader van het twinningproject. Daar zullen ze een aantal dagen met de partnerschool in Fez werkvergaderingen hebben. De bedoeling is dat volgend schooljaar de leerlingen van het 6de jaar naar Marokko kunnen gaan om een onvergetelijke ervaring te beleven. Doel van het project is te komen tot een uitwisseling van ervaringen tussen de Vlaamse en de Marokkaanse scholen, op basis van vakoverschrijdend werken, waarbij de ontwikkeling van de identiteit en het creëren van verdraagzaamheid centraal staat. Verder moet het project bijdragen tot een verhoogd maatschappelijk bewustzijn bij leerlingen en leerkrachten. Respect, gelijkwaardigheid en diversiteit zijn sleutelwoorden in dit proces.
Projectdag Marokko: maandag 23 april 2012
Op maandag 23 april 2012 werden de gewone lessen vervangen door een projectdag rond Marokko. De hele dag maakten de leerlingen in praktische workshops kennis met de rijke cultuur en geschiedenis van dit land. Een greep uit de aangeboden workshops: hennatattoos schilderen, Marokkaanse dans, Marokkaans koken, juwelen maken, musiceren op djembé, …
Ook tijdens de reguliere lessen werkt onze school vakoverschrijdend rond het Twinningproject. Leerlingen van het vijfde jaar bijvoorbeeld maakten in het kader van de lessen aardrijkskunde en informatica een powerpointvoorstelling over Marokko.
Fotowedstrijd in het teken van Marokko
Begin dit schooljaar stapte onze school in een Twinning- of zusterproject met een school in Marokko. De bedoeling van dit project is de leerlingen van beide scholen te laten kennismaken met het leven van leeftijdsgenoten in een andere cultuur. Het KTA Brakel is een school die cultuur en wereldburgerschap, een open kijk op de wereld en zelfontplooiing hoog in het vaandel draagt, overeenkomstig het Pedagogische Project van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
MILIEUZORG OP SCHOOL
Dikketruiendag
In 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (Vlaamse overheid) de eerste Dikketruiendag. 16 februari 2005 was precies de dag waarop het Kyotoprotocol in werking trad. Deze campagne past in het Vlaamse klimaatbeleidsplan 2013-2020.
Op 28 juni 2013 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Klimaatbeleidsplan (VKP) 2013-2020 definitief goed. Het plan bestaat uit een overkoepelend luik en twee deelplannen: het Vlaams Mitigatieplan (VMP), om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en het Vlaams Adaptatieplan (VAP) om de effecten van de klimaatverandering in Vlaanderen op te vangen.
De Vlaamse Dikketruiendag en de Nederlandse Warmetruiendag zijn jaarlijkse campagnes van respectievelijk de Vlaamse overheid en Klimaatverbond Nederland, rond klimaatsverandering. Door de verwarming tenminste 1 graad lager te zetten en een warme trui aan te trekken kan iedereen 6% energie besparen. Beide campagnes beogen mensen bewust te maken van de (gevolgen van de) opwarming van de aarde en om mensen en organisaties te laten ervaren hoe simpel het is om energie te besparen, hoeveel het oplevert en om mensen te stimuleren om hun energiegebruik eens onder de loep te nemen. Hier is een grote winst voor het klimaat te boeken. De Warmetruiendag en de Dikketruiendag worden jaarlijks op of rond 16 februari georganiseerd: de dag dat in 2005 het Kyotoprotocol in werking trad.
Onze school neemt elk jaar deel aan de Dikketruiendag. De verwarming wordt dan een graadje lager gezet en iedereen die zijn eigen tas meebrengt, krijgt tijdens de ochtendspeeltijd een tas warme chocomelk of soep.
Meer info: www.dikketruiendag.be
Schoolroutekaart 2011
Tijdens het schooljaar 2010-2011 rees het idee bij de fietsersbond Brakel en de Brakelse scholen om in nauwe samenwerking met de gemeente Brakel en de lokale politie een schoolroutekaart aan te maken. Tijdens de startvergadering van september 2010 werd de doelgroep vastgelegd. De schoolroutekaart zal gesubsidieerd worden door de gemeente Brakel en uitgedeeld worden aan de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs.
Tijdens de volgende vergaderingen van november en december 2010 werden op de kaart van Brakel de meest veilige fietsroutes voor leerlingen naar alle Brakelse scholen aangeduid. Hierbij werd aandacht besteed aan moeilijke of gevaarlijke punten. Deze gevaarlijke punten werden extra benadrukt aan de hand van foto’s en tekstmateriaal. Deze kaart werd op maat gemaakt voor kinderen en jongeren!!
Met deze schoolroutekaart op zak kennen onze leerlingen dus de meest aangewezen woon-schoolroutes uit hun gemeente. Deze kunnen ze dan ook met hun ouders gaan verkennen. Aan de hand van de schoolroutekaart kunnen leerkrachten (want ook zij krijgen een exemplaar) lessen opbouwen rond verkeersveiligheid, fietsen en mobiliteit. Leerlingen, ouders en personeel worden aangemoedigd om verplaatsingen met de fiets te maken. Zo worden klassenuitstappen zo veel mogelijk georganiseerd met de fiets. Het aantal auto’s aan de schoolpoort moet zienderogen dalen.
Op 28 januari 2011 zaten de betrokken partijen opnieuw samen. Deze dag werd de apotheose en uitreiking van de schoolroutekaart besproken. Op dinsdag 3 mei 2011 zal de markt van Brakel fietsvrij gemaakt worden. De leerlingen van de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs komen die dag allemaal met de fiets naar de markt. Zij maken gebruik van de fietspooling om onder begeleiding van leerkrachten en politie in groep naar de markt te fietsen. Daar worden zij ontvangen door Peter Van Petegem, peter van het project. Tijdens een gezond ontbijt wordt hen de schoolroutekaart overhandigd met de nodige uitleg. Via de groene routes (die de leerlingen deze ochtend in groep volgden) kunnen leerlingen op veilige en rustige wegen naar hun school fietsen. ‘s Avonds worden de leerlingen opnieuw onder begeleiding van leerkrachten en ouders in groep naar huis gebracht.
Wereldwaterdag 22 maart 2010
In het kader van Milieuzorg Op School, organiseerden de leerlingen en het personeel een project tijdens de waterweek van 22 maart tot en met 26 maart 2010.
Bezoek waterzuiveringsinstallatie 16 november 2009
In het kader van Milieuzorg Op School, bezochten de derdejaars de waterzuiveringsinstallatie te Oudenaarde op 16 november 2009. Gezien ons hoofdthema van MOS kadert rond ‘water ‘, leek ons dit een prima idee! Hoewel we met liters water onder onze voeten liepen, leek het grootste watergevaar van boven te komen. Toch hielden we het droog, zodat we ongestoord alle onderdelen van de zuiveringsinstallatie konden bekijken! De gids van Aquafin legde ons stap per stap de werking uit en liet ons bij elk onderdeel van de zuivering een kijkje nemen! Zo werden naast de wetten van Archimedes, ook waterbacteriën gebruikt om het water terug leefbaar te maken!
In het tweede deel kregen we een video te zien over de opbouw van Aquafin! Hier kwamen we te weten dat alle waterlopen in België onleefbaar zouden zijn tegen 2015 mocht er niet ingegrepen zijn! Dankzij hun optreden zwemmen er nog altijd vissen, zijn er nog altijd waterplanten,… Hopelijk leerden de leerlingen niet enkel iets bij over de werking van het waterzuiveringssysteem, maar kwamen ze ook tot het inzicht dat wij watervervuiling preventief moeten aanpakken. De grootste waterproblematiek ligt immers bij ons! Wij moeten dus zelf de eerste stap zetten!
Uitreiking MOS logo 8 november 2009
Eind vorig schooljaar kregen we het goede nieuws dat onze school het eerste MOS logo behaalde. Dit dankzij verschillende projecten en initiatieven van de werkgroep MOS, leerlingen, ouders en personeel van onze school.
In totaal werden 95 Oost-Vlaamse scholen beloond voor hun inspanningen voor Milieuzorg Op School en kregen het MOS logo. De secundaire scholen kregen hun logo bij De Vieze Gasten in Gent, de scholen uit het basisonderwijs mochten hun logo ophalen in cc Nova in Wetteren. Het derde luik wordt telkens uitgereikt op Vlaams niveau in Brussel. Op dit ogenblik hebben 593 basisscholen uit Oost-Vlaanderen de MOS-milieubeleidsverklaring ondertekend. Daarmee gaven zij te kennen dat de school zich actief wil inzetten voor milieuzorg. Ook 210 Oost-Vlaamse secundaire scholen ondertekenden een intentieverklaring en participeren aan het project. Zij beloven dat ze systematisch acties organiseren en inspanningen leveren om alle schoolleden voor milieuzorg te sensibiliseren.
VISIETEKST MILIEUZORG OP SCHOOL (MOS)
Met MOS (Milieuzorg Op School) stapt onze school in een actiegericht en educatief milieuproject. MOS geeft onze leerlingen de verantwoordelijkheid aan hun natuurlijke en sociale omgeving te werken. Met eigen accenten werkt onze school dan ook aan vele (vakoverschrijdende) eindtermen, dus ook aan waarden en attitudes. MOS geeft milieuzorg een plaats in de hele schoolstructuur, zodat leerlingen via relevante ervaringen de school beleven als een onderdeel van hun samenleving.
Een milieuvriendelijke en milieubewuste school worden, dat was ons doel. De eerste stap was de ondertekening van een milieubeleidsverklaring. Als MOS-school streven we naar voorkoming en beheersing van milieuproblemen, gekoppeld aan milieuzorgdoelen, aan concrete milieuwinst en financiële winst. Dit trachten we te bereiken met de hulp van de hele campus: leerlingen, ouders, leerkrachten, hulponderwijzend personeel, secretariaat, economaat, directie en MVD personeel.
Dit maakt van MOS een project voor de hele school. Een milieuzorgsysteem op school is een samenhangend geheel van milieuvriendelijke maatregelen en voorzieningen waarbij zoveel mogelijk betrokkenen samenwerken. De leerlingen werken samen met hun leerkrachten, directie, ouders en schoolpersoneel aan milieuzorg. Aandachtsvelden zijn energie, afvalpreventie en duurzame materialen, water, groenvoorziening en mobiliteit.