doorstroomfinaliteit.

De doorstroomfinaliteit (het vroegere ASO) bereidt je voor op verdere studies in het hoger onderwijs (hogeschool of universiteit). In deze finaliteit krijg je een uitgebreide basisvorming en kies je zelf nog een extra specifiek pakket waarin je je wil onderdompelen.

dubbele finaliteit.

De dubbele finaliteit (het vroegere TSO) heeft, zoals het woord zelf aangeeft, een dubbel doel. Je wordt enerzijds voorbereid op het hoger onderwijs (hogeschool), maar kunt er anderzijds ook voor kiezen om onmiddellijk te gaan werken. Door het dubbele karakter van deze finaliteit word je door je theoretische vakken klaargestoomd voor verdere studies, terwijl je in de praktijklessen de nodige vaardigheden leert voor de arbeidsmarkt.

arbeidsmarktfinaliteit.

In de arbeidsmarktfinaliteit (het vroegere BSO) word je voorbereid op de arbeidsmarkt. Door de nadruk op praktijklessen in deze finaliteit, heb je na je zesde jaar alle nodige competenties verworven om een job in je richting uit te voeren.

Je kunt er echter ook voor kiezen om aan een hogeschool een tweejarige graduaatsopleiding te gaan volgen en je zo verder te specialiseren.