musical red star line

Op vrijdag 6 oktober 2023 trokken de leerlingen van 5D en 6A naar de Studio 100 Pop-up Theater in Puurs om de musical Red Star Line te bekijken.

In dit wonderlijke spektakel volgen we het verhaal van het jonge koppel Jan en Marie van Antwerpen tot New York. Het boerenleven biedt weinig kansen en wanneer Jan de kans krijgt om naar New York te gaan om ‘the American Dream’ waar te maken, gaat hij dan ook graag op het aanbod in. Manipulatie en onwetendheid zorgen er echter voor dat hun liefde dreigt ten onder te gaan door de afstand. Als een drama zich in het arbeidersgezin Steyaert voltrekt, beslist vader Steyaert naar Amerika te vluchten, in de hoop er een nieuw en anoniem leven op te bouwen. De grote oversteek verloopt echter niet zonder gevaar. Geraken alle gezinsleden veilig op hun eindbestemming?

Red Star Line was de Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York en soms tussen Antwerpen en Philadelphia. De rederij vestigde zich op de Jordaenskaai en later op de Rijnkaai. De schepen meerden altijd aan de Rijnkaai aan. Hier verzamelden de passagiers zich om aan boord te gaan van een van de 23 Red-Star-Lineschepen . Reizigers van de derde klasse moesten eerst hun bagage laten desinfecteren en naar de dokter voor een controle. In 1913 bevond de rederij zich op haar hoogtepunt: dat jaar vervoerde zij 70.075 reizigers in de derde klasse alleen. In totaal reisden er zo’n twee miljoen landverhuizers met de Red Star Line naar Amerika tussen 1873 en 1934.

De leerlingen konden de musical smaken, wat bleek uit hun lovende reacties.

“De Red Star Line- musical was een verrijking. Ik vond het zeer interessant om mee te maken. Het verhaal vond ik zelf zeer machtig en de boodschap kwam zeker binnen. Ik vond het een zeer ontspannende en leerrijke schooluitstap.”
“Ik vond de musical vrij indrukwekkend, ik denk dat het voor velen ook aangenamer werd gemaakt door de bewegende tribunes. Dit zorgt voor sensatie bij de kijker. Ook het verhaal werd goed voorgebracht aan ons, de afwisseling tussen muziek en gewoon theater was goed gecompenseerd. Naar mijn mening was dit een mooie musical!”

“Ik vond het een prachtige musical die een diepe indruk naliet. De teksten hadden soms diepe betekenissen die soms zorgen voor kippenvel. Verder waren er nog gigantische decorstukken die je liet denken dat je echt in de musical zat. Samengevat: een top musical die mij nog lang gaat bijblijven.”

“Ik vond de musical zeer leuk. Het was zeer leerzaam en ik vond het ook speciaal dat de tribunes konden rijden. De acteurs waren goede spelers. Het bewegende podium maakte het ook specialer, dat ze plots weg zijn en dan doordat het podium beweegt terugkomen. Ik vond het ook goed dat we koptelefoons hadden, zo kon iedereen op zijn volume luisteren en hoorde ook iedereen het.”