balletvoorstelling ‘half life’

Op woensdag 25 oktober 2023 trok de Werkgroep Cultuur met een delegatie collega’s, leerlingen en enkele ouders naar de Vlaamse Opera in Gent voor een wervelende hedendaagse balletvoorstelling.

Twee seizoenen geleden sloeg het pulserende Half Life in als een bom. Daarin toont Sharon Eyal hoe uit de onderdrukking van een groepsdynamiek toch telkens één individu weet te ontsnappen. Popinvloeden versmelten met klassieke tradities, het lichaam evenaart de machine en zelfs het duister wordt tastbaar. Behalve door de dans raakten toeschouwers massaal bedwelmd door de opzwepende, elektronische muziek van Ori Lichtik.

Richard Siegals interdisciplinaire zoektocht naar hedendaags ballet voerde hem al naar Europa’s grootste dansgezelschappen en -festivals, maar evengoed naar musea zoals het Centre Pompidou. Voor zijn wereldcreatie New Ballet mécanique slaat Siegal de handen ineen met installatie- en geluidskunstenaar Zimoun, die uit constructies van alledaagse elementen immersieve werelden schept vol beweging en klank.

Enkele reacties van onze cultuurliefhebbers:

“Wat een voorstelling was het. Het eerste deel deed verwonderen, en creativiteit oproepen bij leerlingen. Ze zagen een gecoördineerde dans in ogenschijnlijke chaos op het ritme van trillingen van kubussen, ballen, zelfs schrapende balken.

Het tweede deel van de voorstelling was een groepsvoorstelling van hedendaags ballet, en wat een krachtinspanning was dat. Het ritme bleef maar aanzwellen, en de dansers gingen letterlijk tot het uiterste.

De voorstelling bleef nog even nazinderen. Dergelijke uitstappen stimuleren broodnodige creativiteit bij leerlingen. En maken ballet en opera toegankelijk. We hebben dit oprecht nodig.”

En ook:

“Deel 1 vond ik wat vreemd. De inleiding met extra uitleg om het stuk beter te begrijpen, had me wel geholpen.

Het minimalisme brengt je terug naar de essentie van de dans. Langs de andere kant kon ik op die manier wel mijn eigen “fantasie” laten werken. Ik had het gevoel dat de natuurelementen een rol speelden: water, wind, vuur … Wat de dansers gepresteerd hebben is bewonderenswaardig. En dat is nog een onderschatting.

Deel 2 vond ik de max. De combinatie van de technomuziek met de dans, choreografie … was gewoon fantastisch!”

Om af te sluiten:

“Ballet “Half Life” in Opera Gent was een betoverende en meeslepende voorstelling die de elegantie en de kracht van ballet op ongekende wijze toonde. De choreografie was verbluffend en de dansers brachten het verhaal op een meeslepende manier tot leven. Het samenspel tussen muziek en dans was indrukwekkend en droeg bij aan de emotionele diepgang van de voorstelling. Het decor en de kostuums waren prachtig en voegden een visueel spektakel toe aan het geheel. Ballet “Half Life” was een onvergetelijke ervaring die liefhebbers van ballet en kunst in het algemeen zeker zal bekoren.”

Een schot in de roos, dat was duidelijk.!

De WG Cultuur heeft al een nieuwe activiteit gepland. Henk Rijckaert komt op 17/02/2024 naar CC Zoetegem. Geïnteresseerde collega’s, leerlingen en hun ouders kunnen inschrijven via het Google Formulier dat ze kregen via een Smartschoolbericht.

Hopelijk tot één van de volgende activiteiten!