4 natuurwetenschappen wint planeetzee-wedstrijd

In een indrukwekkende vertoning van innovatie en teamwork, heeft de klas 4NW van onze school de eerste plaats behaald in de prestigieuze Planeetzee wedstrijd, georganiseerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)! Hun unieke project, dat zich richt op het decarboniseren, bestrijden van vervuiling en het bevorderen van biodiversiteit, heeft niet alleen ons, maar ook de professionele jury versteld doen staan.

De leerlingen namen deze uitdaging met beide handen aan en ontwikkelden een origineel eindproduct dat de drie thema’s van de wedstrijd naadloos integreerde. Het ontwikkelde model werd geprezen om zijn informatieve waarde en de vakoverschrijdende aanpak. Ze maakten een 3D-geprint model van een koraalrif dat bij hoge CO2-concentraties, geleidelijk aan verkleurt van blauw naar rood. Ook hebben ze een pH-gevoelige verf ontwikkeld dat bij verzuring verandert van mooi groen naar een vale, bruingele kleur. Dit alles werd visueel sterker gemaakt door een verwisselbare achtergrond en ook een duidelijk informatiebord kon niet ontbreken.

Het project vereiste bloed, zweet en tranen, maar zoals altijd is de beloning des te zoeter na een dergelijke inspanning. En wat een beloning is het! Als hoofdprijs mogen de leerlingen een volledige dag meevaren op het onderzoekschip Simon Stevin van het VLIZ, een ervaring die zonder twijfel als ‘once in a lifetime’ kan worden beschouwd.